Crna hronika

Osumnjičeni, nakon šest mjeseci izviđaja, čekaju dokaze

Danas ističe rok za podizanje optužnice protiv Blaža Jovanića i njegove kriminalne grupe

Specijalnom tužilaštvu danas ističe rok od šest mjeseci u kojem mora podići optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića kojeg sumnjiči da je, uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija za iznos od 661.496 eura.

Danas ističe rok za podizanje optužnice protiv Blaža Jovanića i njegove kriminalne grupe Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Jovanić je uhapšen 9. maja a lisice na ruke tada su stavljene i stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Snežani Jović, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, Sretenu Mrvaljeviću i vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni i procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, vlasnica kompanije ,,Ogimar“ Danijela Laković i kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić ali je njima dopušteno da se brane a slobode.

Jovanić se sumnjiči da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju a čiji članovi su postali Zejak, Jović, Lješković, Radinović, Mrvaljević, Globarević, Čelebić, Perović, Markišić, Golubović, Nikolić i Laković.

U sklopu ove kriminalne organizacije su i podgoričke kompanije ,,Titan sekjuriti“, ,,Sekjuritas Montenegro“, ,,Ogimar“ kao i nikšićka firma ,,Top fors sistem“ i više N. N. osoba.

SDT sumnjiči Jovanića da je, koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda kao i sudijsku funkciju, uz pomoć određenih stečajnih upravnika, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka na šetu stečajnih dužnika i povjerioca.

Tužilaštvo tereti Zolaka, Jović, Mrvaljevića da su po nalogu Jovanića u situacijama kada su se pojavljivali kao stečajni upravnici imali zadatak da odugovlače stečajni postupak u cilju prouzrokovanja što većih troškova tako što bi angažovali saradnike, advokate, te fizičko obezbjeđenje čak i u situacijama kada je to bilo nepotrebno.

Zolak se sumnjiči da, kada bi se u postupku pojavljivao kao procjenitelj, u dogovoru sa drugim procjeniteljima, dogovarao je da ispostave fiktivne fakture kako bi svoju ponudu za stečajnog dužnika predstavio kao najpovoljniju iako je njegova procjena višestruko prevazilazila realne troškove procjene.

U nekim od deset stečajnih postupaka koji su za sada predmet pažnje Zolak i Lješković su se pojavljivali kao saradnici stečajnog upravnika i koristeći ovu poziciju su fiktivnim procjenama i inventarisanjem uvećavali troškove stečajnog postupka.

Na osnovu fiktivno pruženih usluga oni su primali novčana sredstva sa računa stečajnog dužnika i po nalogu Jovanića taj novac transferisali u korist kriminalne organizacije.

Globarević, Čelebić i Perović su u ime kompanija ,,Titan sekjuriti“, ,,Top fors sistem“, ,,Sekjuritas Montenegro“ imali zadatak da neistinito fakturišu usluge fizičkog obezbjeđenja objekata stečajnih dužnika da bi uvećali troškove stečajnog postupka na teret stečajnih dužnika u korist kriminalne organizacije.

Markišić i Golubović se sumnjiče da su po zahtjevu Zejaka i Lješković dostavljali fiktivne ponude za procjenu imovine stečajnih dužnika u prethodno dogovorenim iznosima da bi ponude članova kriminalne organizacije, koji učestvuju u stečajnom postupku, bile najpovoljnije.

Nikolić se sumnjči da je u stečajnom postupku 553/15 primio iznos protivpravne imovinske koristi za kriminalnu organizaciju dok je Danijela Laković imala zadatak da kao osnivač i izvršni direktor kompanije ,,Ogimar“ po nalogu Jovanića registruje veb sajt koji će služiti za oglašavanje stečajnih postupaka. Na taj način fakturisale bi se usluge Privrednom sudu i sticala sredstva za kriminalnu organizaciju koja bi Jovanić raspoređivao.

Za sada su malverzacije ove grupe utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: DOO Euromix Tours Budva, DOO Sotto la colina Podgorica, DOO Tehnostar Berane, DOO Nega Tours Montenegro Budva, DOO Jastreb Podgorica, DOO Trgošped Rožaje, DOO Montel (motel ,,Glava Zete“) Nikšić, DOO PRINC&CO Kotor, ,,Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pomoracnkcg_neregistrovani
08.11.2022. 08:31

Pošto su svi ovi ljudi uhapšeni uz pomoć SKY aplikacije ili sve puštite na slobodu ili hapsite rada miloševića +tv 55 inča +abazovića +popove uz pretres manastira u vezi pedofilije +kalašnjikova+agente ruske i srbijanske +strahinju =imate mnogo više da uhapsite nego da puštite

3
0