Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Damjanović: U ovom trenutku nema potrebe za finansijskim aranžmanom sa MMF-om, očekujem usvajanje rebalansa budžeta

Damjanović: U ovom trenutku nema potrebe za finansijskim aranžmanom sa MMF-om, očekujem usvajanje rebalansa budžeta

U ovom trenutku nema potrebe za finansijskim aranžmanom sa MMF-om. Ukoliko se zadrže ovakvi trendovi i stabilnost neće biti potrebe tokom ove godine, vidjećemo da li će globalna nestabilnost koja i dalje postoji ukazati na takvu potrebu, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović za Gradsku RTV.

Damjanović: U ovom trenutku nema potrebe za finansijskim aranžmanom sa MMF-om, očekujem usvajanje rebalansa budžeta Foto: Foto: MIF
Gradski portalIzvor

”U vezi pozajmice Institutu “Dr Simo Milošević” na prošloj sjednici Vlade je bilo govora o tome od strane premijera i resornog ministra. Negdje ćemo tokom ove nedjelje sprovesti aktivnosti da omogućimo Institutu sredstva prvenstveno u dijelu isplate zarada za period od tri mjeseca koje nijesu isplaćene zaposlenima, da prevaziđu tekuće probleme u poslovanju. Očekujući naravno da Institut kada krene glavna sezona sam zaradi za plate i ostale troškove za funkcionisanje”, ističe Damjanović.

Ostaje im da se razmatra šta će biti dugoročno rješenje za Institut, imajući u vidu, kako kaže Damjanović, da tender koji je ova Vlada bila dužna da sprovede po odlukama suda, nije urodio plodom.

”Odustao je kupac od kupovine Instituta, mora se tražiti rješenje. Postoji interesovanja za Institut. Ovaj način funkcionisanja nije održiv, dubioza je velika i ovo se mora sistemski rješavati“, smatra Damjanović.

Upitan da li Vlada ostaje pri stavu da se Institut privatizuje, odgovara da su sve opcije moguće.

”Mi imamo već jednu opciju javno-privatnog partnerstva i manjinske akcionare koji su vlasnici više od 40 procenata. Pokazuje se da to rješenje nije dobro. Dubioza je višestruko uvećana u posljednje tri godine od kada je tender nezakonito prekinut. Vlada ostaje pri stavu da nađe najbolje dugoročno rješenje za održivost Instituta“, navodi Damjanović.

Vlada je, kako kaže, shodno Zakonu i potrebi utvrdila predlog izmjena Zakona o budžetu.

”Upućen je Parlamentu, koji radi u punom kapacitetu do izboru novog. Radi u punom kapacitetu do 11.juna prije svega. Ja očekujem da će biti volje u parlamentu da se raspravi rebalans i da se on usvoji. To će biti neophodno ne samo zbog tehničkih stvari, nego da bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje sistema, imajući u vidu da nakon izbora slijedi izbor Parlamenta, pa izbor nove Vlade i da je uvijek nekoliko mjeseci neophodno, a potrebno je naravno imati urednost u izvršenju svih obaveza“, kaže Damjanović.

Kako je kazao, prihodi su ove godine od turizma u odnosu na uporedni period prošle godine veći za 30 do 35 odsto.

”To dovoljno svjedoči o mom i angažmanu Ministarstva finansija i Vlade. Prihodi su veći 10 posto od plana. Shodno projekcijama sa turističkom sezonom o kojoj je govorio predsjednik države Jakov Milatović, kojega sam detaljno upoznao sa stanjem javnih finansija, očekujemo rekordnu sezonu ne samo po pitanju prihoda, već i na osnovu obima broja turista i broja noćenja“, navodi Damjanović.

Veoma je važno, objašnjava, da dostignemo te brojke koja će dati veće rezultate jer su cijene veće u odnosu na 2019.godinu.

”Ukoliko se nastave trendovi kao i do sada, potrebno je i jačanje fiskalne discipline. Uprava prihoda i carina će u tome imati našu punu podršku. Očekujem da se nastavi trend rasta prihoda u odnosu na plan, što će nam onda omogućiti značajno manje zaduženje, a drugo servisiranje svih potreba pa i onih iznenadnih koje nijesmo planirali budžetom“, objašnjava ministar.

To znači da radimo odgovorno, stabilno i da su javne finansije u stabilnom stanju, kaže Damjanović.

”To je odgovor svima koji su pokušali da bez ikakvog utemljenja politikanski za potrebe političke kampanje slažu ovaj narod, cifre govore same za sebe“, poručuje Damjanović.

Upitan da li Crna Gora priprema aranžman sa MMF, kao ostale države regiona, odgovara da nije trenutno potrebno.

”Crna Gora je članica MMF i ima sva prava i mogućnosti da koristi sve moguće aranžmane koji nijesu samo stend baj aranžmani finansijskog karaktera sa tom institucijom. Imao sam prilike da u oktobru prošle godine i ove godine u Vašingtonu razgovaram sa predstavnicima MMF i da o tome razgovaramo“, kaže Damjanović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.