Abiznis

Ministar finansija u posjeti Mađarskoj, razgovara o zatvaranju finansijske konstrukcije za ovu godinu

Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju

U Budimpešti će se Damjanović sastati sa glavnim izvršnim direktorom OTP-a Šandorom Čanjijem kako bi pokušao da obezbijedi novac koji nedostaje za finansiranje budžetskih obaveza u ovoj godini i depozite za narednu

Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju Foto: RTCG
PobjedaIzvor

Ministar finansija Aleksandar Damjanović otputovaće danas u zvaničnu dvodnevnu posjetu Mađarskoj, tokom koje će sa menadžmentom mađarske OTP banke pregovarati o uslovima po kojima bi se Crna Gora mogla zadužiti kod njih do kraja ove godine, nezvanično je potvrđeno Pobjedi u Vladi.

Damjanović će se u Budimpešti sastati sa glavnim izvršnim direktorom OTP-a Šandorom Čanjijem kako bi pokušao da obezbijedi novac koji nedostaje za finansiranje budžetskih obaveza u ovoj godini i depozite za narednu. Mađarski OTP vlasnik je Crnogorske komercijalne banke, najveće banke u Crnoj Gori.

OD ZAPISA DO KREDITA

Ministar je prethodno najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 miliona eura, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 miliona eura kroz kreditne aranžmane. Njihova izloženost prema državi je, kako je Pobjeda već pisala, viša od 900 miliona eura što, osim kredita Vlade i državnih preduzeća, podrazumijeva i kredite penzionera i zaposlenih u javnom sektoru. Nije poznato po kojim kamatnim stopama su domaće banke državi ponudile 150 miliona.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona eura. Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 miliona eura, Fonda PIO 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti. Damjanović je više puta od tada kazao da se ne moramo nužno zadužiti 350 miliona, ali i da bi bez zaduženja država ušla u narednu godinu bez novca u trezoru.

"Plan je da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude moguće, ne isključujem ni strane banke", rekao je Damjanović krajem septembra.

RAZGOVORI I O SAOBRAĆAJU

Damjanović odlazi u zvaničnu posjetu Mađarskoj na poziv tamošnjeg ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta, a sastaće se i sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom. Kako je najavljeno u platformi za posjetu, koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, ključne teme njihovih sastanaka biće pronalaženje najboljih načina finansiranja za nastavak projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture.

"Uz podsjećanje na dvogodišnju zainteresovanost mađarske Eksim banke za učešće u finansiranju kapitalnih infrastrukturnih projekata, susret će biti pogodna prilika za konkretnije sagledavanje modaliteta saradnje u ovoj oblasti", navodi se u platformi.

Na sastancima će se analizirati prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pruge Bar – Beograd, sa mogućim nastavkom do Budimpešte.

Uz Damjanovića, u crnogorskoj delegaciji koja će boraviti u Mađarskoj biće njegova šefica kabineta Slobodanka Burić i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija Katarina Živković.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Emina_J
07.11.2022. 14:19

" Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju "... 😅😅😅 Jesu li odrecni ili razmisljaju ili je vec dogovoreno ...😅😅😅 ...jesu li preuzeli i 5G mrezu DT /Njemackoj i , u sta se sve ulagalo iz te CG dobiti...!! Izvinjenje je " proslo " klijentima ...😅😅😅 ... a , sve kao Kina...!! 😅😅😅

1
0
d damjanovicuPojmaNemas_neregistrovani
07.11.2022. 12:56

Ovaj Sijarto će mu uzeti mjeru ! Nema pojma kakav je (Sijarto) i po čijem nalogu radi.

3
0
n naravno_neregistrovani
07.11.2022. 07:22

tako je kad se trosi vise nego se ima, plate u zdrastvu , skolsstvu, povecanja na sve strane,evropa sad, itd itd. Rezultat ce se vidjeti, Enormna zaposljavanja, stice se utisak da mi svi radimo za javni sektor. Ali, ali poslije ovog kredita kada se potrosi bice gorka realnost, slijedi mucan nastavak.

7
0
s sto_neregistrovani
07.11.2022. 07:03

sto ce bit kad se i ovaj kredit potrosi........

7
0