Abiznis

Damjanović: Prag zaduženja biće manji nego što je odobreni limit

Govoreći o stanju u državnoj kasi i javnim preduzećima, mogućim adresama za zaduživanje odobreno rebalansom i prognozama da Crnu Goru čeka grčki scenario kao posljedica previsoke javne potrošnje izazvane povećanjem minimalne plate, ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je limit 350 miliona eura ali i da to ne znači da će sva sredstva biti neophodna.

Damjanović: Prag zaduženja biće manji nego što je odobreni limit Foto: RTCG
Antena MIzvor

"Prag zaduženja biće manji nego što je limit koji je odobren", objasnio je Damjanović gostujući na "Drugačijoj radio vezi" na Anteni M.

Damjanović navodi da su razgovarali sa domaćim bankama.

"Mi smo saopštili naše potrebe i očekivanja, dobili smo određene impute, mislim da idemo porema sklapanju finansijske konstrukcije. Uključujući domaće banke i naše partnerske banke mislim da neće biti problem da obezbijedimo novac", rekao je Damjanović.

Navodi da je povećanje minimalne zarade marginalno uticao na povećanje inflacije. 

"Sa kim smo razgovarali u vezi izazova koji nas očekuju naredne godine, partneri su prije svega oni koji imaju medjunarodni kredibilitet,a to su MMF i Svjetska banka. Sa Svjetskom bankom se ide prema aranžmanu, razgovaraćemo sa globalnim partnerskim bankama i naravno ostajemo skloni partnerskom odnosu sa domaćim bankama", rekao je Damjanović.

Na pitanje šta bi značio ulazak u priču sa MMF-om Damjanović navodi da su "stečena prava građana stečena prava i njih ćemo sačuvati".

Portal Analitika