Region

Dalmacija i jug Hrvatske već danima pod naletom vatrene stihije

Izvor

U akciju spašavanja uključilo se stotinak vatrogasaca, 105 opremljenih gasitelja pripadnika Hrvatske vojske, 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, kao i mještani. Na sreću kuće, škola, crkva i groblje obranjeni su u posljednji čas.

Prema posljednjim informacijama nakon odbrane Momića većina vatrogasnih snaga prebačena je u susjedno selo Matijevići, gdje je vatrena linija nekoliko stotina metara od kuća.

Prema procjeni Hrvatskih šuma, dosadašnja površina pod požarina iznosi oko hiljadu hektara, od čega oko 100 hektara visoke borove šume.

- Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom, od jutros je pod kontrolom veliki požar na području Sonkovića, pored Skradina. Još uvijek ima džepova iz kojih dimi, ali ta mjesta polivaju kanaderi jer im ljudstvo i tehnika ne mogu pristupiti – kazao je Nediljko Dujić, skradinski gradonačelnik i čelnika Štaba za zaštitu i spašavanje toga grada.

Otvorenog plamena na požarištu više nema. Na terenu su dežurne ekipe koje će nadzirati ugašene požare tokom cijelog dana, a uskoro će biti raspušteni vatrogasci koji su u pomoć Skradinjanima došli iz Zagreba i Karlovca.

- Iako je jutros Hrvatska vojska trebala poslati svojih 50 vojnika u pomoć gasiteljima, za to na kraju nije bilo potrebe, jer je požar ranije bio stavljen pod kontrolu – dodao je on.

- Još je teško reći kolika je površina bila pod požarom u tom dijelu Hrvatske, ali zasad se zna da je stradalo mnogo zasada maslina i vinove loze od Skradina prema Gračacu, ali na sreću niko nije ozlijeđen, a spašeni su i svi objekti kojima je vatra sinoć ozbiljno zaprijetila - kazao je Dujić.

- Napomenuo je kako je ovo bio jedan od najtežih požara ove godine, a vatra je u jednom trenutku imala frontu dugu čak četiri kilometra. Zbog toga se mogu očekivati velike štete na poljoprivrednim kulturama - ističe gradonačelnik Skradina.

Stanovnici tih zaseoka su sinoć evakuisani.

Dalmacija i jug Hrvatske bore se s najvećim požarima ove sezone. Tokom jučerašnjeg dana na 11 požarišta vatru je gasilo 450 vatrogasaca i sve vazdušne snage bile na raspolaganju. Ozlijeđena su dva vatrogasca - jedan teže, koji je zadobio opekotine drugog stepena po ruci i djelu lica.

Portal Analitika