Društvo

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane poručila

Daković: Hrana je bezbjedna, nema bojazni od nedostatka namirnica

Bezbjednost hrane i zdravlje građana nema kompromis, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković i dodala se promet roba na granicama odvija nesmetano.

Daković: Hrana je bezbjedna, nema bojazni od nedostatka namirnica Foto: Portal Analitika
RTCGIzvor

Ona je u razgovoru za TVCG kazala ne postoji opasnost od nedostatka namirnica jer roba uobičajeno ulazi u državu.

Dodala je i da promet roba redovno teče osim transporta koji je usporen. Međutim, inspekcija radi svoj posao kao i prije epidemije virusa korona.

“Ne postoji bilo kakav kompromis kada je bezbjednost hrane u pitanju, jer je zdravlje građana na prvom mjestu. Sve mjere koje smo ranije sprovodili i sada sprovodimo”, kazala je Daković.

Istakla je da nema opasnosti od nedostatka hrane.

“Ono što izgleda građanima kao opasnost je kada uđu u prodavnice, pa vide prazne rafove, naročito ulja i brašna, koji ne stižu da se brzo dopunjavaju. Međutim, namirnica ne može faliti, robni promet potpuno normalno teče. Kad se uđe u prodavnice posljednjih dana vidimo da se rafovi ponovo normalno pune. Mislim da nema potrebe za gomilanjem namirnica kod kuće”, kazala je ona.

Istakla je da crnogorska inspekcija prati promet u cijeloj Evropi i u skladu s tim se ponaša.

“Na granicama je sada obiman promet roba, alu uvjeravam građane da je pod nadzorom i kontrolom kao što je bio i prije”, dodaje Daković.

Sve inspekcije, kako je kazala, u Crnoj Gori danas rade kao jedna. Ona se zahvalila inspektorima koji na terenu rizikuju svoje zdravlje.

“Čini mi se da nikada službe države nijesu bile tako ujedinjene i nisu radile tako zajedničkida postignemo da se život vrati u normalu”, kazala je Daković.

Kaže da bi inspektora trebalo da bude više, ne samo u ovom trenutku. Epidemiju niko nije očekivao, ali ovo nije prvi put, tako da kaže das u je spremno dočekali.

“Mi zaista uspijevamo da radimo kako treba. Napravili smo ozbiljnu organizaciju, način postupanja kontakt sa strankama je sveden na minimum, skoro da ne postoji. Sva komunikacija se odvija preko e-maila i poštanskih sandučića. Obezbijeđena je zaštitna oprema i sredstva”, zaključila je Daković i pozvala građane da ostanu kući.

Portal Analitika