Abiznis

U ponedjeljak obilježavaju 76 godina od osnivanja fabrike

Dakićevci pozvali premijera na ,,proslavu“

Bivši radnici fabrike Radoje Dakić, koji deceniju i po čekaju da naplate potraživanja na osnovu pravosnažnih presuda, pozvali su odlazećeg premijera Dritana Abazovića da sa njima obilježi 76 godina postojanja fabrike.

Dakićevci pozvali premijera na ,,proslavu“ Foto: printscreen
PobjedaIzvor

"Pozivamo Vas da učestvujete u obilježavanju dana kada je Vlada Narodne Republike Crne Gore 3. oktobra 1946. godine osnovala ,,Radoje Dakić“, iako nemamo razloga za slavlje niti čime da se pohvalimo", stoji u pismu upućenom premijeru.

Navode da bi trebalo da uspostave bolju saradnju kako bi se dug prema njima, utvrđen presudama iz 2005. i 2006. godine izmirio u cjelosti, a ne djelimično.

"Prilika je da se predstojećim aktivnostima maksimalno respektuju sudske odluke i podstaknu državni organi da riješe strukturne nedostatke koji štetno utiču na živote bivših radnika, zbog kojih trpe nenadoknadive posljedice", navode u pismu radnici koji su na obilježavanje godišnjice pozvali i advokate koji ih zastupaju.

Rješavanje ovog pitanja prolongira se godinama, iako su i domaći i sud u Strazburu ukazali na obavezu države da omogući izvršenje pravosnažnih presuda. Na čekanju je i razvoj situacije po pitanju posljednjih predstavki radnika, imajući u vidu da je Evropski sud prihvatio zahtjev zastupnice države pred ovim sudom Valentine Pavličić da se do kraja godine izjasni na sedam predmeta po pritužbama 605 bivših radnika. Produženje roka, koji je inicijalno bio 23. jun, Pavličić je tražila navodeći da je nedavno izabrana nova vlada, pa da bi zbog nove organizacije državne administracije mogla prikupiti dokumentaciju.

Iako se govori o dugu od 40 miliona eura, još se čeka izvještaj komisije formirane za vrijeme mandata Zdravka Krivokapića. Tek tada će se znati ukupan dug, koliko je do sada isplaćeno kroz stečaj i na osnovu odluke Ustavnog suda i koliko još treba da se plati.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B BivšiDakićevac_neregistrovani
01.10.2022. 12:35

Sretan rodjendan. Neka se stide svi oni koji su urušili bivšeg giganta zarad srpskog nacionalizma. Prepoznaće se oni a neki sjede čak i u skupštini nastavljajući program velikosrpske ekspanzije na C.G. Ponosan sto sam dao najbolje godine svog stvaralaštva “Radije Dakiću”. Još jednom sretan rodjendan bez obzira na okolnosti u kojima se slavi.

14
0
C Cetinjanin_neregistrovani
01.10.2022. 09:53

Neka vam Dritanga pomogne da počnete proizvodi Kalaše.

17
1
R Rukffaš
01.10.2022. 11:33

@Cetinjanin_neregistrovani Taman da vas kupi EPCG.

10
0