Politika

Jedan od članova Krivokapićevog tima bio gost Dragana Vasiljkovića – kapetana Dragana

Dajković se "lijepo družio" sa osuđenim ratnim zločincem

Jedan od članova izbornog tima sadašnjeg mandatara za sastav vlade Zdravka Krivokapića, Vladislav Dajković, objavio je na fejsbuk profilu fotografiju na kojoj je u društvu sa osuđenim ratnim zločincem Draganom Vasiljkovićem, poznatijim i kao kapetan Dragan.

Dajković se "lijepo družio" sa osuđenim ratnim zločincem Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

„Danas sam bio gost u kući kapetana Dragana. Lijepo druženje je obilježio i kapetanov kućni ljubimac - Pravi pravcati VUK!“, napisao je oduševljeni Dajković iznad slike koja je snimljena 28. septembra 2020. godine u Beogradu.

Malo je vjerovatno da Dajković ne zna sa kim se to „lijepo družio“ u Beogradu u društvu pravog vuka. Međutim, ukoliko je, zaboravio valja podsjetiti.

Dragan Vasiljković – kapetan Dragan, pravosnažno je osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina po komandnoj odgovornosti u Kninu i Glini u ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Na suđenju je dokazano da je kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio je plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana je imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Portal Analitika