Društvo

Dado prvi dobitnik Trinaestojulske nagrade za životno djelo

Izvor

Ovaj slikar, grafičar, crtač i vajar jedan je od najreprezentativnijih stvaralaca savremene umjetnosti, koji je na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu prvi predstavio samostalnu Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade kojim je predsjedavao Marko Špadijer, dok su članovi bili prof. dr Sonja Tomović Šundić, Ognjen Spahić, prof. dr Dragan Koprivica i doc. dr Rifat Alihodžić, jednoglasno su donijeli ovu odluku. Oni su većinom odlučili da godišnje nagrade pripadnu Luki Lagatoru, dr Radoslavu Rotkoviću i VK „Primorac“ iz Kotora.

Karikaturista i slikar Luka Lagator glavno godišnje državno priznanje dobio je za osvojene nagrade na međunarodnim izložbama u protekle dvije godine, među kojima je i prestižna "Red Men" sa konkursa u Pekingu.

Književnik Radoslav Rotković, poznat i kao književni kritičar i publicista, nagradu je zavrijedio knjigom "Jezikoslovene studije" u kojoj su sublimirane njegove višedecenijske studije na polju montenegristike.

Vaterpolo klub "Primorac" nagrađen je za za osvojeni klupski šampionat Evrope za 2009. godinu, čime je postao prvi crnogorski sportski klub koji se domogao samog vrha nekog evropskog klupskog takmičenja.

 

Portal Analitika