Region

Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku

Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali ne može da pusti „jedinu ruku koja je drži iznad provalije“ po tom pitanju, a to je Rusija, kaže u intervjuu za Glas Amerike Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić: Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku Foto: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Glas AmerikeIzvor

“Ne može ponuda biti glasajte za sankcije Rusiji, a druga tačka primićemo Kosovo u UN i Savjet Evrope. Pa čekajte, nismo mi pali s Marsa pa sad ne znamo da gledamo šta je naš interes. Ovo je za nas loša opcija. Mi hoćemo dogovor, hoćemo, ali niko ne pušta ruku dok je iznad provalije dok ne dobije drugu ruku. A koja je to druga ruka? Jer oni hoće da pustimo tu jednu jedinu ruku koju držimo. Ja sam potpuno konkretan i praktičan, i to sam pričao i 10 godina unazad i u Vašingtonu – sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga”, rekao je Dačić.

On smatra da je vitalni interes EU da Srbija bude njena članica, ali da istovremeno zapadne zemlje aktuelnom politikom guraju Beograd ka Moskvi. Šef srpske diplomatije kaže i da spoljna politika Srbije mora da bude “veleslalom”.

Govoreći o sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope u četvrtak, Dačić kaže da se pitanje članstva Kosova vjerovatno neće naći na dnevnom redu sjutrašnjeg sastanka, ali da to ne znači da je stvar riješena.

“Republika Irska (predsjedavajuća) je odustala i neće to predložiti na sjednici Komiteta ministara. Da li će neko drugi predložiti, to ne znamo, ali ne vjerujem, jer su za to potrebne neke pripreme. Znači, to se sada prenosi na sledećeg predsjedavajućeg, to je Island i sada moramo da radimo sa Islandom“, kaže Dačić.

Portal Analitika