Region

Dačić: Francusko-njemački plan neprihvatljiv, u osnovi je da je Kosovo nezavisno

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da francusko-njemački plan "polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar", ali da Srbija to ne može da prihvati.

Dačić: Francusko-njemački plan neprihvatljiv, u osnovi je da je Kosovo nezavisno Foto: arhiva
N1Izvor

„Mi hoćemo da razgovaramo i sve vrijeme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova“, rekao je Dačić za Večernje novosti.

On je podsjetio da je zaključak sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost da je taj predlog neprihvatljiv i da su svi glasali „za“.

„Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi da je Kosovo nezavisna država za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško“, rekao je Dačić.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je naveo da se mora gledati šta je u najboljem interesu Srbije.

„Nikada nisam rekao – živjela Rusija. Što se mi ne bismo pridržavali i za drugu ruku ako je pružena? Ali, ne može da bude prva tačka uvedite sankcije Rusiji, a druga primite Kosovo u UN i Savjet Evrope. Ko bi to prihvatio“, upitao je Dačić.

On je naveo i da za Beograd u ovom trenutku nema predloga oko kojih bi moglo da se razmišlja i kaže da treba preispitati stav u vezi sa sankcijama.

„Nemaju političku ponudu, misle da će riješiti finansijama, a ni tu nisu izdašni, a ni povodom članstva u Evropskoj uniji“, rekao je Dačić.

 

Odbornici lokalnih skupština na sjeveru Kosova podnijeli ostavke
0
Odbornici lokalnih skupština na sjeveru Kosova podnijeli…
06.11.2022 09:56

 

Portal Analitika