Marketing

Pandemija koronavirusa promijenila navike i donijela nove trendove

Da li ste i vi prešli na online kupovinu? (VIDEO)

Pandemija koronavirusa promijenila je navike i donijela nove trendove i inovacije širom svijeta. U našoj zemlji jedan trend je ipak najuočljiviji i ima najbolje izglede da se zadrži i nakon završetka pandemije. Riječ je o online kupovini koja je, bez sumnje, osvojila crnogorske potrošače.

Da li ste i vi prešli na online kupovinu? (VIDEO) Foto: IDEA
Portal AnalitikaIzvor

Bliži se godina od pojave prvog slučaja obolijevanja u našoj zemlji. Mijenjali smo stare navike, uvodili nove i prilagođavali se epidemiološkoj situaciji. Odlasci u prodavnicu postali su nešto što treba dobro isplanirati. Uzeti u obzir radno vrijeme, pretpostaviti kada su najmanje gužve.

Ipak, sve više je onih koji će prije nego se zapute u prodavicu, pretražiti ponudu željenih artikala putem interneta. Ne samo da je brže, već štedi vrijeme i ne izlaže nas riziku.

Online prodavnice su doživjele procvat i to se odnosi na različite oblasti trgovine, od odjeće, preko građevinskog materijala, do nabavke svakodnevnih namirnica.

Mada ovaj procvat najviše vezujemo za pandemiju, činjenica je da je u Crnoj Gori online kupovina bila dostupna mnogo prije pojave prvog slučaja novog virusa. Tu spada IDEA Online prodavnica koja je crnogorskim potrošačima bila dostupna još od 2018. i napravla zaokret u dotadašnjem, tradicionalnom načinu svakodnevne trgovine.

U tom smislu, IDEA je bila svojevrsni inovator i jedini trgovinski lanac sa ovom vrstom usluge tokom prvog talasa. IDEA Online počela je sa dostavom na teritoriji Podgorice i od tada kontinuirano raste.

Globalna pandemija koronavirusa uticala je na ponašanje potrošača ne samo u Crnoj Gori, već i širom svijeta. Prema podacima svjetskog provajdera podataka o tržištu i potrošačima, Statista u oktobru 2020. supermarketi su imali 34,8 odsto udjela u ukupnom broju online pretraga u poređenju sa januarom iste godine.

I dok je korona uticala da ostale grane trgovine tek u prošloj godini pokrenu platforme za online kupovinu, zahjtevi potrošača u izmijenjenim okolnostima uticali su na potrebu daljih inovacija u oblasti trgovine u našoj zemlji. Tako je IDEA Online još u vrijeme prvog talasa pandemije uvela opciju „Poruči i pokupi“. Ovu novu opciju IDEA je razvila sa ciljem da se potrošačima omogući bezbjedna i laka kupovina.

Procedura je jednostavna. Nakon dodavanja artikala u virtuelnu korpu u okviru IDEA Online prodavnice, potrošači biraju opciju za preuzimanje, odrede datum, vrijeme i lokaciju koja ima odgovara i zatim spakovanu porudžbinu preuzimaju u odabranoj IDEA prodavnici, bez čekanja u redu. Usluga je dostupna u 7 crnogorskih opština, u 9 IDEA prodavnica.

Iako online kupovina nije novitet za ostatak svijeta, Crna Gora je za relativno kratak period ušla u korak sa ovim svjetskim trendom koji nudi veliki potencijal, a sve kako bi naši potrošači imali najbolje i najlakše varijante kupovine.

Portal Analitika