Politika

Da li je “lajk” siguran izborni glas?

Izvor
P

ita Milo Šavničane što ih tišti. Šavničani počeli o problemima, nezaposlenosti, lošem standardu...

A Milo će na to: „Treba li vam opština? Nikakav problem, samo uputite zahtjev. Biće vam ispunjeno, ja vam obećavam.“

Šavničani povikaše: „Ali, mi već imamo opštinu, nemamo da se prehranimo“. Milo im odgovori: “Nema problema, daćemo vam drugu opštinu Šavnik, Šavnik II, bolju i noviju, samo naprijed. Ovi naši protivnici ne nude ništa što mi već ne nudimo”.

Vic o Đukanoviću i predizbornim obećanjima preuzet je sa Fejsbuk profila Pozitivne Crne Gore; slikovit je primjer kako aktivisti ove stranke koriste društvene mreže u političkoj borbi.

0310fejsbuktekstVirtuelni prostor sa pravim glasačima: Aktuelna predizborna kampanja bila je ključni razlog da crnogorske partije i nove koalicije svom snagom grunu na Fejsbuk i Tviter sa svojim profilima. Kampanja je tako osvojila i virtuelni prostor, na kojem su, računica je jasna  – pravi, realni glasači.

Internet zajednica bi, smatraju sagovornici Portala Analitika, mogla biti pravi rudnik potencijalnih birača. I novi vid političke borbe: na Interenetu se kampanja vodi 24 sata, bez ograničenja u vremenu i prostoru, jeftino i efikasno.  Riječ je o novom vidu političke promocije, nepoznatom i nezamislivom prije samo nekoliko godina.

I, nema se što prigovoriti ovakvom stavu – “lajkovi“ na Fejsbuk i Tviter profilima naših partija i koalicija nižu se iz dana u dan. To je onaj stilizovani palac naviše, poznat još iz rimskim arena i borbi gladijatora. Ostaje li poraženi u životu, ili ne ostaje?

Taj mali palac, dio internet ikonografije, postao je izvor velikih predizbornih nada ali i strijepnji. Da li će oni koji svakodnevno lajkuju DPS, SDP, Pozitivnu ili Demokratski front onog „glavnog dana“ – izbornog 14. oktobra – zaokružiti partiju koju su lajkovali? Ili će ostati kod kuće u svom virtuelnom svijetu i komentarisati do besvijesti informacije koje budu pristizale sa brališta?

DF prvi na rang listi po broju „lajkova“: Ako je suditi po lajkovanju, opozicioni glasači su aktivniji u Internet kampanji.

Prema podacima izvađenim u utorak oko 14 sati, prvi na listi po broju „lajkova“ na svom Fejsbuk profilu je Demokratski Front sa 2.554 lajkom. Pozitivna Crna Gora ima 171 lajk manje – 2.383. Daleko od ovih brojki su do sada najjače parlamentarne strake: Đukanovićeva koalicija je imala 519, Milićev SNP nešto više 610 lajkova.

Interesantno, SNP je prva partija u Crnoj Gori koja je otvorila profil na Tviteru. DF je na istoj društvenoj mreži prvi prenosio informacije o izbornim skupovima. Inače, poznato je da je najpasioniraniji tviteraš među crnogorskim poslanicioma Slaven Radunović iz Nove. Neke druge crnogorske političare već znamo kao veoma aktivne “fejsbukovce”. Najpoznatiji su, svakako, premijer Igor Lukšić i lider PzP-a Nebojša Medojević koji ne propušta da, gotovo svakodnevno, komentariše politička dešavanja. Tviteraš(ica) Anđela Čelebić, portparolka crnogorske Vlade, je o vlastitom priključenju Tviteru pompezno obavijestila javnost - o tom je događaju upravo iz Vlade poslato i saopštenje medijima!

0310aleksabecicKako apstinenta dovući do birališta: SNP na svom Fejsbuk profilu, potencijalne birače informiše najviše o izbornom programu i aktivnostima. Komentara je malo i uglavnom je riječ o raspravi između pristalica sada već bivših članova SNP-a koji su se priključili Demokratskom frontu i onih koji podržavaju odluku ove stranke da samostalno nastupi na izborima. Neki, možda simpatizer Srpske sloge, idejna rješenja političke kampanja SNP-a, komentariše: „Petokraka sa pet lista to je kapa komunista, ili - prevedeno na srpski Vaša šaka sa pet prsta, to je pozdrav komunista“.

Prema riječima Alekse Bečića, člana podgoričkog odbora SNP-a, ova partija je otvorila nalog na najpopularnoj društvenoj mreži „kako bi mogla da komunicira sa mlađom populacijom“. SNP, po njegovim riječima, internet vidi kao jedan od najjeftinijih, a istovremeno najjefikasnijih načina komunikacije sa biračima i pristalicama. „Tu najviše komuniciramo sa mlađim ljudima. Smatram da ovi izbori predstavljaju i šansu da mladi ljudi, koji su, po pravilu, bili i najbrojniji apstinenti u svim dosadašnjim izbornim procesima, konačno uzmu sudbinu u svoje ruke“, kaže Bečić za Portal Analitika.

0310balic“Zid” stranice Koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović, je po riječima Antonele Balić, iz Predsjedništva Savjeta mladih DPS-a, otvoren za komentare, kako bi posjetioci ovog profila mogli da iznose svoje stavove povodom partijske  kampanje i drugih tema. Neki komentari se, kaže Balić za Portal Analitika, ipak cenzurišu.

„Poruke neprihvatljivog sadržaja uklanjamo sa stranica. Uglavnom se javljaju pseudoprofili, bez otkrivenog identiteta osobe koja stoji iza njih. Takve profile, ukoliko nastave sa širenjem neprihvatljivih poruka, koje sadrže lične uvrede, psovke, govor mržnje i netrpeljivosti prema nekim društvenim grupama, nacijama, partijama – redovno uklanjamo, vodeći se vrijednostima koje baštine partije naše koalicije“, objašnjava Antonela Balić.

“Eseji” za političke pritivnike bez izborne šutnje: Demokratski front opravdao je epitet demokratskog što se tiče slobode (dužine) govora.

0310danilovicNa Fejsbuk profilu ove koalicije, korisnici mogu postaviti cijele „eseje“ posvećene, istina, prvenstveno političkim protivnicima. Goran Danilović to tumači  kreativnošću i intrigantnošću političke koalicije čiji je član Predsjedništva. „Kada pogodite politiku i privučete mlade, onda oni vode pravi mali 'internet rat'. Duhovitosti i kreativnosti, koliko mogu da ispratim, apsolutno ne fali“, kaže Danilović za Portal Analitika.

Kako internet i društvene mreže ne podliježu Zakonu o izboru poslanika i odbornika, većina političkih partija će ih, kako nam je potvrđeno,  koristiti i u vrijeme izborne šutnje.

0310ponosPozitivna Crna Gora je, kažu u toj stranci, izuzetak od tog pravila. „Pozitivna Crna Gora će poštovati pravo građana da sami odlučuju, te stoga tokom izborne šutnje neće koristiti društvene mreže za svoju promociju tokom izborne šutnje. Mi vodimo pozitivnu kampanju, i ne smatramo da je dan izborne šutnje toliko bitan i sudbonosan za izborni rezultat, da bi ga morali iskoristiti po svaku cijenu“, objašnjava za Portal Analitika Ana Ponoš.

Po riječima ostalih predstavnika partija sa kojima smo razgovarali, profili njihovih stranaka i koalicija biće aktivni čitavo vrijeme, pa će prijatelji i simpatizeri moći da „postuju“ i komentarišu do mile volje, do momenta kada se zatvore birališta. A nakon toga, da i ne pominjemo. Ne treba sumnjati da će se tek onda zahuktati „internet rat“ o kojem govori Danilović.

Ovakav nedorečeni zakon usvojile su, naravno, same stranke. Da li iz razloga što kaskaju za vremenom, ili što itekako idu ukorak sa njim, može samo da se nagađa.

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika