Svijet

Da li će sjutra radikalni desničari ojačati u još jednoj evropskoj državi?

Talas jačanja ultradesničarskih stranaka u Evropi mogao bi biti nastavljen sjutra u Finskoj.

Da li će sjutra radikalni desničari ojačati u još jednoj evropskoj državi? Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Naime, u toj državi sjutra će biti održani parlamentarni izbori, a posljednja ispitivanja javnog mnjenja govore kako ne bi trebalo da začudi ukoliko desničarska stranka Finns (Partija Finaca) osvoji najviše glasova. To bi na kraju moglo rezultirati i krajem vladavine socijaldemokratske premijerke Sane Marin.

Naime, Socijaldemokrate su prema posljednjim anketama treće po snazi, te se procjenjuje da bi najviše glasova mogli osvojiti ili Finns ili Nacionalna koalicija, koja pripada desnom centru. No, razlika između sve tri stranke mogla bi biti svega jdan odsto.

“Teško je reći u ovom trenutku koja bi stranka mogla osvojiti najviše glasova”, kaže Tuomo Turja iz tamošnje agencije Taloustutkimus za AFP.

Uključujući i nas: Sjutra izbori u čak sedam država Evrope
0
Uključujući i nas: Sjutra izbori u čak sedam država Evrope
01.04.2023 16:22
 
Još jedni neizvjesni izbori: Da li će Sana Marin moći do novog mandata
0
Još jedni neizvjesni izbori: Da li će Sana Marin moći…
12.03.2023 22:02

No, kao i nedavno u Švedskoj, uspon nacionalističke i antimigrantske stranke ne bi bio dobra vijest za Finsku.

Premijerka Sana Marin širom Evrope izazvala je svojim nastupima mnogo simpatija, no u samoj Finskoj mišljenja o njoj su krajnje suprotstavljena.

“Ona ima svoje ‘fanove’ poput rok zvijezde, ali sa druge strane postoji baš mnogo ljudi koji nijesu uz nju”, naglšava novinar Helsingin Sanomata Marko Junkari.

On podsjeća kako su plusevi Sane Marin to što je dobro upravljala pandemijom COVID-19, ali i što je uvela državu u NATO, ali govori i o onome što prosječan birač vidi kao minus – a to je bilo prisustvo jednoj zabavi u doba COVID restrikcija.

I tako se otvorio prostor partiji Finns koja predstavlja radikalnu desnicu, a u kojoj su pritom euroskeptici. Oni su tokom kampanje često eksploatisali teme poput nasilja i imigranata u susjednoj Švedskoj.

“Ne želimo ići putem kojim je krenula Švedska”, kaže lider te stranke Rika Pura.

Na prošlim izborima Finns su bili druga partija po snazi, no sada bi mogli biti i najjači.

Jedno je sigurno – ko god uspije da osvoji najviše glasova, čekaće ga dugi pregovori do formiranja Vlade. Ako je uopšte i formira.

Pritom, vrlo je moguće da pobjednik sjutrašnjih izbora bude i Nacionalna koalicija, za koju finski analitičari ne mogu predvidjeti koji bi bili njeni dalji koraci – jer ne isključuju njihovu postizbornu koaliciju ni sa Socijaldemokratama, niti sa Finns.

Portal Analitika