Predsjednik opštine Andrijevica upozorio na mogući socijalni kolaps

Ćulafić apeluje na odbornike: Izglasajte rebalans kako bi mogli da damo plate

Predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP) uputio je apel odbornicima svih partija u lokalnom parlamentu da u ponedjeljak usvoje rebalans budžeta, kako zaposleni u Opštini i opštinskim preduzećima ne bi pred novogodišnje i božićne praznike ostali bez plata.

Ćulafić apeluje na odbornike: Izglasajte rebalans kako bi mogli da damo plate Foto: RTCG
RTCGIzvor

"Neću nikoga da molim, ja ih samo upozoravam da izglasaju rebalans kako bi mogli da damo plate. Novca ima i za plate i za projekte, ali ako nema rebalansa, pare se ne smiju trošiti”, kazao je Ćulafić Portalu RTCG.

On je objasnio da bi neusvajanje budžeta to za malenu za malenu Andrijevicu bio veliki socijalni udar.

“Opština sa svim lokalnim preduzećima ima 200 radnika. Ja vam garantujem da nema toga radnika ko nema kredit. Neki možda i po dva kredita. Šta mislite ako se ne prime plate prije Nove godine i Božića, šta će se desiti? Socijalni kolaps”, kazao je Ćulafić.

Predsjednik opštine Andrijevica je naglasio da to ne čini zbog sebe, jer on ne zavisi od plate kao privatni preduzetnik.

“Ja ne moram da primim platu čitavu godinu, imam svoj biznis i samo trpim zbog politike. Ali, obični građani treba znaju da svi odbornici, osim mjesečne nadoknade od 225 eura, imaju i od svake sjednice po dnevnicu od 18 eura. Svaka sjednica Opštinu košta po osnovu dnevnica odbornicima 550 eura. To su ti odbornici koji misle o građanima”, rekao je Ćulafić.

On je kazao da se sjednice mogu zakazivati svaki treći dan, i da su samo odbornici na dobitku kada se prekidaju ili ih napuštaju.

“Tog dana imaju 18 eura. A neka pitaju nekog običnog građanina Andrijevice koliko ima džepu. Ne da li ima za kafu, nego da li ima za hljeb”, rekao je Ćulafić.

Do sada su dvije sjednice na kojima je trebalo da se raspravlja o rebalansu prekinute u trenutku kada su odbornici DPS napustili zasijedanje i ostavili Skupštinu bez kvoruma.

Politička kriza u Andrijevici počela je odavno, a odbjegli odbornici iz vladajuće koalicije sa odbornicima DPS nisu uspjeli prošlog ljeta da smijene predsjednika opštine.

Ćulafić se ranije obratio državnim organima i Specijalnom državnom tužiocu da preispitaju o kakvim se koruptivnim radnjama radi i po hitnom postupku procesuiraju njihove aktere, a “sve u cilju poštovanja zakona i volje građana”.

Lokalnu vlast u Andrijevici od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, ali sa samo jednim odbornikom više od demokratske partije socijalista i njenog koalicionog partnera SD, koji su prije toga bili na vlasti skoro deset godina.

Tijesna većina je od početka bila pogodna za razne ucjene odbornika, pa su sjednice neredovno održavane ili odlagane, što je na kraju rezultiralo i sadašnjom krizom.

Iz SNP-a se odmetnuo Milan Mirković, iz Demokratske Crne Gore Bogdan Mijović, a iz NSD Mijomir Dragović.

Dok su iz Demokratske partije socijalista nakon prekida sjednice saopštili da je u Andrijevici suspendovan pravni poredak, iz Socijalističke narodne partije, čiji je Ćulafić član, saopštavaju da su u pozadini svega borba za održavanje monopola nekih tajkunskih DPS preduzeća koja bi trebalo da dobiju koncesije na prirodne resurse u ovoj malenoj opštini, i optužuju odmetnute odbornike da su zbog toga potkupljeni.

„Ali, ostavimo sada politiku po strani. Makar u ovom trenutku. Ja apelujem još jednom na sve odbornike da u ponedjeljak zbog svojih sugrađana, zbog socijalne situacije u gradu, zbog praznika koji idu, izglasaju budžet i omoguće da se prime plate. Ali, moram vam reći da nisam optimista i mislim da će dio opozicionih odbornika opet prekinuti sjednicu“, zaključio je Ćulafić.

Na čitavoj teritoriji opštine Andrijevica ima tek nešto više od 400 zaposlenih, što znači da je lokalna uprava sa svojim preduzećima najveći poslodavac, i da uopozorenja o socijalnom kolapsu nisu bez osnova i li plod političke propagande.

Portal Analitika