Društvo

Veliki broj građana spreman da besplatno ustupi smještaj izbjeglicama iz ratom zahvaćene zemlje

Crveni krst: U Crnu Goru stiglo 79 građana Ukrajine, do sad prikupljeno skoro 50.000 eura pomoći

Država za sada ima na raspolaganju kapacitete Centra za smještaj tražilaca azila u Spužu i Prihvatnog centra za strance na Božaju, pa ukoliko bude potrebno izbjeglice će najprije biti smještene tu, kazala je Perković

Crveni krst: U Crnu Goru stiglo 79 građana Ukrajine, do sad prikupljeno skoro 50.000 eura pomoći Foto: Foto: Reuters
J.R.
J.R.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu, u Crnu Goru prebjeglo je 79 građana ove ratom zahvaćene zemlje, pokazuju podaci Crvenog krsta naše zemlje.

Osim zbrinjavanja Ukrajinaca, kroz različite vrste pomoći, Crveni krst organizovao je i humanitarnu akciju za pomoćzastanovništvu zahvaćenom ratom, u okviru koje je do sadaprikupljenoskoro 50.000 eura.

Izbjeglice iz Ukrajine uglavnom su na CG primorju

„Prema podacima kojima mi raspolažemo, a na osnovu prijava ukrajinskih građana opštinskim organizacijama Crvenog krsta, do sada nam se prijavilo 79 lica za različite vrste pomoći, uglavnom u primorskim opštinama“, kazala jesaradnica za informisanje CKCG, Marta Perković.

Vodeći se informacijama koje dobijaju sa terena, ona je istakla da seizbjeglice iz Ukrajine najčešćeobraćaju za humanitarnu pomoć, pomoć u upućivanju za registraciju u gradovima u kojima su smješteni i podršku u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Kada je u pitanju nedavno pokrenuta humanitarna akcija za pomoć ukrajinskom narodu, u organizaciji Crvenog krsta, Perković ističe da su zadovoljniodzivom građana, privrednih subjekata, banki, različitih organizovanih grupa, koje su do sada donirale pomoć.

Do danas, putem žiro-računa prikupljeno je 49.638 eura, dok ćemo iznos prikupljenih sredstava putem sms poruka znati tek početkom narednog mjeseca, imajući u vidu poseban sistem naplate mobilnih operatera“, napomenula je Perković za Portal Analitika.

Evo kako možete pomoći ukrajinskom narodu

Osim pružanja finansijske podrške,Perkovićnapominje da je veliki broj naših građana i državljana Ukrajine nastanjenih u Crnoj Gori, pokazao interesovanje da besplatno ustupe stambene prostore izbjeglicama iz ove zemlje, dodajući da se svi zainteresovani za pružanje bilo kakve vrste pomoći, mogu obratiti direktno Crvenom krstu.

“Od građana koji žele da pomognu uzimamo podatke i, ukoliko se bude za tim ukazala potreba u budućnosti, bićemo slobodni da ih kontaktiramo kako bi doprinijeli besplatnom smještanju izbjeglica”, navodi naša sagovornica.

Perković napominje da pored navedenog, treba imati u vidu da država za sada ima na raspolaganju kapacitete Centra za smještaj tražilaca azila u Spužu, kao i Prihvatnog centra za strance na Božaju, te ističe da će ukoliko bude potrebno, izbjeglice najprije biti smještene u tim prostorijama.

Prema njenim riječima, predstavnici Crvenog krsta Ukrajine insistiraju da im se za sada ne šalje materijalna pomoć, zbog ograničenih prijemnih kapaciteta.

“U toku je raspoređivanje prijemnih prostorija ne samo u Ukrajini već i u susjednim zemljama, koji će biti stavljeni na raspolaganju Crvenom krstu Ukrajine i do kojih će se u narednom period dopremati pomoć”, kazala je Perković.

Dodaje da je Crveni krst Crne Gore za sada oglasio da, ukoliko građani Crne Gore žele da doniraju pomoć, mogu to učiniti kroz nabavku higijenskih sredstava za žene i djecu, kao i setova prve pomoći.

“Mi ćemo kao i do sada, pratiti smjernice Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Na osnovu njihovih preporuka, informisaćemo crnogorsku javnost o potrebama ugroženog stnovništva. Za sada nemamo preciznu informaciju kada će pomoć biti dopremljena Crvenom krstu Ukrajine, ali očekujemo da će to biti u narednim sedmicama”, zaključuje Perković.

Podsjećamo,Crveni krst Crne Gore je 1. marta započeo aktivnosti prukupljanja sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, koje podrazumijevaju donacije putem namjenskog žiro-računa kod Hipotekarne banke 520-5188-31, kao i putem sms koda 15888 kod sva tri mobilna operatera.


Portal Analitika