Politika

RAZGOVOR: Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman

Crnoj Gori treba vlast koja će stabilizovati političke prilike

Dogovor oko Prevlake postoji kad je u pitanju kopnena granica, te ostaje da se postigne dogovor oko granice na moru. Ne mislim da bi tu trebalo biti problema, stvar je dobre volje. Pitanje kurikuluma jezičkog, pitanje hrvatske manjine u Boki Kotorskoj, odšteta logorašima. To su pitanja na kojima treba raditi. Prvi korak je bio napravljen sa postavljanjem ploče u Morinju – rekao je hrvatski ministar

Crnoj Gori treba vlast koja će stabilizovati političke prilike Foto: RTCG
PobjedaIzvor

Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman kazao je da od nove vlade, koja će biti formirana nakon izbora, očekuje da konsoliduje stanje u zemlji i situaciju unutar političke zajednice u Crnoj Gori.

– Imali smo jedno vrijeme interegnuma, znači sad želimo da vidimo da imamo jednu vlast, sigurnu vlast koja će u narednom periodu, nadam se četiri godine, voditi Crnu Goru u ostvarenje stabilizacije unutar političkih prilika, vratiti povjerenje građana, kojeg u nekim situacijama nije bilo. Želim Crnu Goru vidjeti na putu što skorijeg završavanja pregovora sa EU. To je bitno i puno puta sam rekao da je hrvatsko iskustvo svježe, bitno i relevantno i kada je u pitanju Hrvatska ne treba kucati na otvorena vrata, tu će Hrvatska uvijek biti ona zemlja i prijatelj i susjed koji će pomoći – rekao je Grlić Radman u razgovoru za Pobjedu.

Govoreći o političkim promjenama u Crnoj Gori, Grlić Radman kaže da je za vrijeme koliko je ministar imao dobru i lijepu saradnju sa svim zvaničnicima u Crnoj Gori.

– Uvijek smo imali dobre susrete, Hrvatska je uvijek bila dobrodošla i, naravno, vica verse. Tako kad gledam je li se možda puno ostvarilo, mislim da ima prostora za poboljšanje naših bilateralnih odnosa, ali mislim da je kroz to vrijeme Crna Gora bila fokusirana na članstvo u NATO, što je ostvarila, što je veliko vanjsko-političko postignuće i, naravno, evropski put Crne Gore, na šta Hrvatska snažno zagovara taj put i tu ćemo pomoći bez obzira ko bio na dužnosti jer je to stvar građana – dodao je naš sagovornik.

Ono što Hrvatska želi vidjeti u Crnoj Gori, to je, kako kaže, bolji status hrvatske manjine u Crnoj Gori.

– Vidjeli smo da HGI nastupa samostalno na izborima, mi snažno podržavamo HGI i Vuksanovića i Hrvatsko nacionalno vijeće jer Hrvata je jako malo i bilo bi šteta da se oni fragmentiraju. Hrvatska građanska inicijativa se pokazala kao vodeća stranka i mislim da bi trebalo ujediniti sve snage i dati glas HGI i listi koju će predvoditi Vuksanović – istakao je Grlić Raman.

Kaže da želi vidjeti i da se rješavaju neka otvorena pitanja koja nijesu pomaknuta sa mrtve tačke.

Upitan da li očekuje da bi buduća vlada mogla riješiti pitanje Prevlake, Grlić Radman kaže da dogovor postoji kad je u pitanju kopnena granica, te da ostaje da se postigne dogovor oko granice na moru.

– Ne mislim da bi tu trebalo biti problema, stvar je dobre volje. Pitanje kurikuluma jezičkog, pitanje manjine hrvatske u Boki Kotorskoj, odšteta logorašima. To su pitanja na kojima treba raditi. Prvi korak je bio napravljen sa postavljanjem ploče u Morinju – rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je kazao da je potrebno da se Crna Gora, tj. njeni pripadnici koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, suoče sa prošlošću.

– Upravo je i Vlada i (bivši) ministar Ranko Krivokapić, a prije toga i Đorđe Radulović pokazao interes da se ta ploča stavi. Mi smo imali godinu dana prije postavljanja ploče razgovore, našli smo se ispod Morinja, položili smo vijence, prvo gospodin Đorđe Radulović, a kasnije Ranko Krivokapić i Raško Konjević postavili su ploču koja je dokaz tome da Crna Gora razumije i zna postaviti stvari kako treba. To je nada u postizanje narednih koraka u ostvarivanju naših dobrosusjedskih odnosa. Koliko znam, ploča je tamo, nije uklonjena, ali vremenom će se nekakve aspiracije za ukljanjanje smiriti – istakao je Grlić Radman.

Govoreći o ruskom uticaju na Balkanu, čiju promociju pomažu i neki balkanski političari, Grlić Radman kaže da ne može reći da ga ne brinu takve situacije.

- O tome smo govorili i na sjednici Savjeta za spoljne poslove, kada smo imali priliku čuti i stavove ministara sa Balkana. Svi su oni bili na strani EU, jer to jeste zadatak zemlje Balkana koja želi ostvariti EU put - da slijedi evropsku zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. A to znači da ako je EU osudila rusku agresiju i sada pružamo pomoć Ukrajini to očekujemo i od zemalja koje žele ostvariti političku perspektivu. Ta politika mora biti kompatibilna sa politikom EU što podrazumijeva vladavinu prava i evropske vrijednosti za koje se te zemlje bore. To moramo vidjeti na licu mjesta, ja se nadam da će tu prevladati razbor – zaključio je Grlić Radman. 

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jovo_neregistrovani
28.05.2023. 19:57

Hvati su nam istinski saveznici na putu prema Zapadu!

0
0
s sutorina_neregistrovani
28.05.2023. 09:20

Gledaj svoja posla.

1
2
K Komšo_neregistrovani
28.05.2023. 07:10

Dalje šape od Crne Gore, Gargamelu jedan !

4
8
K Karadag
28.05.2023. 08:14

@Komšo_neregistrovani sa takvom pamecu sebi si najtezi i najveci neprijatelj.

6
1
Z Zaluto_neregistrovani
28.05.2023. 08:34

@Komšo_neregistrovani aha ti si komso ali preko Drine pa šta radiš mi volimo hr

1
1
S SUSJED_1
28.05.2023. 09:14

@Komšo_neregistrovani , ti, ili ne znaš sva slova ili ti je IQ = broju cipela.

2
0
P Plav_neregistrovani
28.05.2023. 06:36

Daj zamisli da Bošnjaci, Albanci i Hrvati daju glas prosrpskim strankama 🤦masi Crnogorca je to sasvim normalno

6
1