Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Crnoj Gori potreban održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, nužna rješenja za smanjenje inflacionih kretanja

U Ulcinju održan XVIII Međunarodni kongres računovođa i revizora

Crnoj Gori potreban održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, nužna rješenja za smanjenje inflacionih kretanja

Osamnaesti Međunarodni kongres računovođa i revizora, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, održan je u Ulcinju od 21. do 23. septembra i okupio je više od 400 učesnika.

Crnoj Gori potreban održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost, nužna rješenja za smanjenje inflacionih kretanja Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je ”Računovodstveno/revizorska profesija u funkciji implementacije ciljeva održivog razvoja“. Predstavljeni su radovi autora iz zemlje i regiona.

Tokom Kongesa učesnici su govorili o brojnim aktuelnim temama za računovodstveno revizorsku profesiju, ali i drugim temama značajnim za crnogorsko društvo i očuvanje javnog interesa.

Računovodstveno revizorska profesija ima jednu od najvažnijih uloga u implementaciji ciljeva održivog razvoja. To je jedan od zaključaka XVIII Međunarodnog kongresa računovođa, i većina radova predstavljenih u Zborniku, bila je posvećena ovoj temi, odnosno, načinima na koje računovodstveno/revizorska profesija može doprinijeti održivom razvoju. 

Eksperti iz zemlje i regiona ukazali su na značaj računovodstvene profesije, ali i probleme sa kojima se suočavaju. Značajna barijera u poslovanju je nelojalna konkurencija zašta je stiglo obećanje iz Vlade da će se država uhvatiti u koštac sa sivom ekonomijom na tom tržištu, kroz regulaciju računovodstvene profesije u okviru Zakona o računovodstvu u cilju očuvanja javnog interesa i zaštite korisnika računovodstvenih usluga, prije svega mikro i malih privrednih društava. 


Sa skupa je poručeno da je Crnoj Gori potreban održiv ekonomski razvoj i finansijska stabilnost. Nužna su i rješenja za smanjenje inflacionih kretanja. Takođe, konstatovano je da su rezultati bankarskog sektora na istorijskom maksimumu, dok zabrinjava manji priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini.

Na Kongresu je apostrofiran značaj sprovođenja 17 ciljeva iz UN Agende 2030 i nacionalne strategije o održivom razvoju, uz potrebu dalje i jače participacije vrhovne državne revizije u procesu monitoringa i ocjene efektivnosti njenog sprovođenja. U tom cilju potrebno je nastaviti sa razvojem revizorske metodologije i permanentne obuke revizora za vršenje ove vrste revizija.

Vještačka inteligencija kao jedan od ključnih alata u optimizaciji procesa i donošenja odluka postaje nezamjenjiv alat u računovodstvenoj profesiji. Uz brojne prednost AI u računovodstvu donosi i izazove, među kojima su sigurnost podataka, transfer znanja i prilagođavanje promjenama. 

Učesnici Kongresa su, između ostalog, bili i predstvanici nadležnih državnih institucija i regulatora, među kojima su: mr Aleksandar Damjanović (Ministar finansija), g-din Vladimir Joković (Potpredsjednik Vlade Crne Gore), g-din Goran Đurović (Ministar ekonomskog razvoja i turizma), g-din Vladimir Bulajić (direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore), Prof. dr Milan Dabović i Prof. dr Branislav Radulović (Senatori Državne revizorske institucije), dr Radoje Žugić (Guverner Centralne banke Crne Gore), dr Radoica Luburić (Izvršni direktor Centralne banke Crne Gore), Prof. dr Nikola Fabris (Viceguverner Centralne banke Crne Gore), ali i predstavnici akademske zajednice iz zemlje i regiona i predstavnici računovodstveno/revizorske profesije.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Daki_neregistrovani
23.09.2023. 19:51

Kako su pametni ,kakve izjave za Ginisa . I onda odu doma i to je to

0
0