Marketing

Crnogorski Telekom jedan od potpisnika EU inicijative za usklađivanje cijena internet rominga

Crnogorski Telekom jedan je od 38 evropskih telekomunikacionih operatora koji rade na usklađivanju cijena rominga između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, u okviru procesa kojim upravljaju Evropska komisija i Savjet za regionalnu saradnju. 

Crnogorski Telekom jedan od potpisnika EU inicijative za usklađivanje cijena internet rominga Foto: Telekom Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što su na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanom u Tirani u decembru 2022. godine, potpisali Deklaraciju o romingu, telekomunikacioni operatori Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana – među kojima je i Crnogorski Telekom – održali su uz posredovanje Savjeta za regiolnanu saradnju i Evropske komisije (EK) seriju sastanaka koji su za cilj imali usklađivanje cijena internet rominga između EU i Zapadnog Balkana, počevši od 1. oktobra 2023. godine. Ovaj proces od samog početka predstavlja dobrovoljnu inicijativu operatora ZB i EU.

U ovoj fazi, 38 telekomunikacionih operatora postiglo je sporazum o usklađivanju najviših maloprodajnih cijena za internet roming u oba smjera između zemalja EU i Zapadnog Balkana. Efekat ovog sporazuma je da će se trenutne prosječne cijene internet rominga od 1. oktobra 2023. godine smanjiti za otprilike jednu trećinu, odnosno da će maksimalna cijena za 1GB podataka u romingu iznositi 18 eura (bez PDV-a). Telekomunikacioni operateri zemalja EU i Zapadnog Balkana trenutno rade na kreiranju usluga s cijenama ispod maksimalne dogovorene cijene, koje će biti dostupne za kupovinu što širem broju korisnika interneta u romingu. 

„Cilj ove inicijative je da podrži mobilnost i pojednostavi povezivanje građana i biznisa EU i Zapadnog Balkana. Prednosti su mnogobrojne – značajno smanjenje cijena za korisnike iz EU znači jačanje veza između EU i našeg regiona i podsticanje poslovanja izvan granica zbog nižih operativnih troškova, ali i to da će Zapadni Balkan postati privlačnija destinacija za turiste iz EU, čime će se postići multipikativni efekti za ekonomije ZB“, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.