Sci/Tech

Zahvaljujući Glavnom gradu i ICT klasteru Cortex

Crnogorski startup-ovi i ove godine predstavljeni na najvećoj IT smotri u Lisabonu

Tokom prethodne nedjelje Lisabon je bio epicentar tehnoloških inovacija. Više od 70 hiljada učesnika iz 161 države, 2.696 startup-ova, 1.050 govornika, 1.081 investitora okupilo se na najvećoj tehnološkoj konferenciji u Evropi - Web Summitu, saopštili su iz Glavnog grada.

Crnogorski startup-ovi i ove godine predstavljeni na najvećoj IT smotri u Lisabonu Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Centra za informacioni sistem, Džemal Lekić kazao je da zahvaljući podršci Glavnog grada u saradnji sa ICT klasterom Cortex, crnogorski Startupovi su imali priliku da predstave svoje inovacije na ovom prestižnom IT događaju.

Najveću pažnju privukao je startup Spectro Solutions koji je predstavio inteligentan servis za detekciju požara, a koji je ušao u uži krug 105 startupova, od ukupno 2696 i predstavio se potencijalnim investitorima u okviru Siemens Pitching takmičenja.

U okviru crnogorske startup delegacije, zapažen nastup na imao je i MedPack, koji je razvio platformu sa ciljem povećenja pravilnog pridržavanja terapije, a samim tim i dugoročnog kvaliteta života pacijenta.

Pored toga, predstavio se iFintech startup Flash koji povezuje banke, trgovce i klijente kroz jedinstvenu platformu, koja povećava efikasnost, a smanjenjuje troškova. Na Web Summitu, predstavljen je i startup Guidi - platforma dizajnirana da omogući potpuno nov način obilaska znamenitih mjesta.

"Digitalni računovođa je još jedan crnogorski startup koji u osnovi ima rješenje za unapređenje poslovanja kroz digitalnu transformaciju administrativno - računovodstvenih poslovnih procesa u kompanijama", navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju oblast zelene ekonomije startup Prezla posvećen je podizanju svijesti o značaju smanjenja bacanja hrane, a samim tim i zdravijoj sredini i humanijem društvu. Riječ je o aplikaciji koja posreduje između hotela, supermarketa i restorana i onih koji žele da kupe tu hranu za sebe ili da je doniraju drugima.

Kompanija Oykos Development predstavila je na Web summit-u svoj startup, Dixi Digital. Platforma Dixi digital je društvena mreža na kojoj svi korisnici zarađuju. Svi sadržaji, interakcije i vrijeme provedeno na ovoj društvenoj mreži su direktan izvor prihoda za korisnike - kako za kreatore, tako i za publiku.

Startup Flourish je drugi put na Web Summitu, a riječ je o pametnom asistentu za razvoj emocionalne inteligencije zaposlenih, softversko rješenje koje razvija i održava emocionalnu inteligenciju kroz personalizovane edukativne vježbe.

"Pored startup-ova, crnogorsku delegaciju na Web Summit-u činili su i predstavnici Glavnog grada i ICT klastera Cortex, koji su ostvarili konekciju sa svjetskim organizacijama i IT kompanijama, koje će im biti od koristi za realizaciju planiranih aktivnosti u cilju digitalne transformacije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika