Društvo

„I sve građane Crne Gore koji se ne uklapaju u njegov velikosrpski etnički enženjering“

Crnogorski PEN centar: Krivokapić osporava i vrijeđa Crnogorce

Crnogorski PEN centar sa zabrinutošću prati učestale pojave negiranja crnogorske nacionalne samobitnosti te građanskoga i multikulturnoga bića savremene Crne Gore. 

Crnogorski PEN centar: Krivokapić osporava i vrijeđa Crnogorce Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

„Najnoviji doprinos nijekanju temeljnih vrijednosti crnogorske društvene zajednice prepoznajemo u izjavi mandatara Zdravka Krivokapića, koji s pozicije čovjeka kome je nova skupštinska većina povjerila da bude čelno ime izvršne vlasti, o Crnoj Gori govori kao o „srpskoj državi“. Nije prvi put za kratko vrijeme otkako se Krivokapić pojavio u javnosti da od njega čujemo riječi kojima osporava i vrijeđa Crnogorce i sve građane Crne Gore koji se ne uklapaju u njegov velikosrpski etnički enženjering, no krajnje je vrijeme da se o takvom njegovom djelovanju, osobito u svijetlu činjenice da će njegovi stavovi uskoro postati dio oficijelne crnogorske državne politike, očituju političke stranke, javne i nevladine ustanove, borci za ljudska prava i pojedinci kojima je stalo do očuvanja ustavom proklamovanih načela da je Crna Gora građanska država“, saopšteno je Portalu Analitika iz Crnogorskog PEN centra.

Vrijeme je, ističu, da se između ostalih o tome izjasne i oni politički faktori koji su glasali da Krivokapić postane mandatar za sastav Vlade, „a koji nas uporno ubjeđuju da će založiti svoj politički autoritet da nova vlast ne ugrozi nacionalne i državne interese Crne Gore“.

„Nečuveni je skandal u savremenoj evropskoj politici da mandatar za sastav Vlade negira osnovne vrijednosti Ustava, kao sto su nacionalna ravnopravnost, multikulturne vrijednosti i građanski karakter države u kojoj treba da obnaša najodgovorniju političku funkciju. Krivokapić je ovom izjavom još jednom potvrdio da će sprovoditi velikosrpsku politiku, u kojoj Crna Gora treba dobiti status druge Republike Srpske. Pokušajem da preko ličnosti kralja Nikole zamaskira svoju otvorenu velikosrpsku strategiju asimilacije crnogorskih građana i, u konačnom, nestanka crnogorske države, mandatar Krivokapić je nevješto, ali vjerujemo iskreno, pokazao u kom smjeru će se odvijati nastojanja da se poništi savremeni crnogorski državni identitet. Na svima koji tu poruku odbijaju da prepoznaju i dozvoljavaju da ona postane dio zvanične državne politike, leži odgovornost za sudbinu crnogorskoga društva kao sekularne i multikulturne zajednice“, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika