Abiznis

Prisustvovali državni sekretar i predstavnici EPCG

Crnogorska delegacija sastala se sa čelnicima Sekretarijata Energetske zajednice

U Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču danas je održam sastanak čelnika te institucije sa crnogorskom delegacijom.

Crnogorska delegacija sastala se sa čelnicima Sekretarijata Energetske zajednice Foto: EPCG
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, njegov pomoćnik Dirk Bušle, državni sekretar za energetiku Marko Perunović, predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i izvršni direktor Proizvodnje u EPCG Bojan Đordan.

Kako je navedeno iz EPCG, u fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta „Komarnica“ i „Kruševo“ čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260MW. Iz EPCG navode kako je, u cilju implementacije ova dva projekta, Sekretarijat “pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje”.

- Sekretarijat pozdravlja odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj. Sekretarijat podržava fokusiranost Crne Gore na proces koji je Energetska zajednica pokrenula protiv Crne Gore, a vezano za dinamiku postepenog gašenja termoelektrane Pljevlja, u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje. Crnogorska delegacija izrazila je spremnost da implementira projekat Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koji je već započet, i to što je prije moguće, kako bi TE Pljevlja mogla raditi u skladu sa veoma jasno definisanim direktivama Evropske unije koje se odnose na emisije – stoji u saopštenju EPCG.

Iz Sekretarijata su izrazili spremnost i da nastave pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima.

Portal Analitika