Politika

Crna Gora spremna da preuzme nadzor vanjskih granica EU

Crna Gora se priprema u kontinuitetu za najveći izazov u procesu pridruživanja EU, a to je preuzimanje nadležnosti nadzora vanjskih granica Unije, kazao je načelnik Odsjeka za politička pitanja EU u Kancelariji za evropske integracije Miloš Radonjić.

Crna Gora spremna da preuzme nadzor vanjskih granica EU Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao tokom sastanaka u okviru misije Evropske komisije Peer review, podrazumijeva sprovođenje značajnih aktivnosti na podizanju standarda u dijelu bezbjednosti, kroz intenzivnu saradnju sa susjednim zemljama.

“Cilj misije je bio da procijeni kapacitet Crne Gore za upravljanje granicom na strateškom, političkom, upravljačkom, administrativnom i operativnom nivou. Misija je bila važna u kontekstu sprovođenja Strategije IUG za period 2020-2024, imajući u vidu da integrisano upravljanja granicom predstavlja značajnu oblast pregovaračkog procesa s Evropskom unijom u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost”, piše se u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za evropske integracije.

Na sastancima je bilo riječi i razvoju evropskog koncepta integrisanog upravljanja granicom i njegovom primjenom u nacionalnim strategijama.

“Peer review misija je takođe bila prilika za razmatranje stepena realizacije preporuka s prethodnih misija na tu temu, organizovanih 2018. i 2019.Misiju je predvodio nezavisni ekspert iz Finske, a učešće su uzeli relevantni predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Uprave carina. U okviru misije organizovan je i sastanak predstavnika Uprave policije s predstavnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu – Frontex. Misija je bila organizovana na daljinu, u onlajn formatu, usljed ograničenja putovanja zbog kojih direktna posjeta lokacijama nije bila moguća”, naveli su u Ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za IUG u Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsjednik Državne komisije za granicuMilan Paunovićje istakao da je misija bila prilika da se zajednički sagleda ostvareni napredak u ovoj oblasti s aspekta evropskih standarda u nadzoru granica. Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova temeljno će sagledati preporuke iz izvještaja sa misije, u cilju unapređenja sveukupnog stanja u ovoj oblasti u cilju prevazilaženja identifikovanih izazova.

Predstavnica Evropske komisijeTatiana Romonje istakla da je misija specifična zbog činjenice da je zbog objektivnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 organizovana na daljinu, u onlajn formatu, što je modalitet koji je prvi put na Zapadnom Balkanu realizovan upravo sa Crnom Gorom.

“Naglasila je važnost redovnog zajedničkog sagledavanja stanja u ovoj oblasti, u cilju dostizanja što većeg nivoa usklađenosti sa standardima EU. Zahvalila je svim učesnicima na strpljenju i saradnji, te ocijenila misiju uspješnom, dodavši da je ekspert uspio steći jasniju sliku o stanju u oblasti IUG, na osnovu čega će sačiniti izvještaj”, ističu u Kancelariji za evropske integracije.

Nezavisni ekspert iz Finske Arto Niemenkari je zahvalio na otvorenoj saradnji s crnogorskim institucijama tokom ove, kao i tokom prethodno realizovanih misija. Pohvalio je napredak koji je ostvaren u periodu nakon organizacije prethodne misije u 2019, kao i unapređenje operativne saradnje s Frontex-om.

Dao i preliminarne preporuke za daljepoboljšanje stanja u oblasti IUG, koje se uglavnom odnose na razvoj strateškog planiranja iunapređenje ljudskih resursa u ovoj oblasti, razvoj sistema za elektronsku identifikaciju migranata iusklađivanje tog sistema s EURODAC-om, unapređenje opreme na graničnim prelazima i dalji razvojobuka u skladu sa šengenskim standardima, u oblasti nadzora i kontrole prelaska državne granice.

“Misija je značajna i za dalji tok pregovora u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, prvenstveno u kontekstu ispunjavanja privremenih mjerila u ovom poglavlju”, navode u saopštenju. 

Portal Analitika