Politika

"Jasno i teško kršenje Povelje UN"

Crna Gora se pridružila izjavi EU o ruskim pseudoreferendumima u Ukrajini

Na internet prezentaciji Savjeta Evropske unije objavljeno je kako se Crna Gora priključila izjavi EU o pseudoreferendumima koje je Rusija održala u dijelu okupiranih teritorija Ukrajine.

Crna Gora se pridružila izjavi EU o ruskim pseudoreferendumima u Ukrajini Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu su osuđeni, kako se navodi, fiktivni 'referendumi' na prostorima koje je trenutno djelimično okupirala Rusija, pri čemu je naglašeno kako EU "nikada neće priznati nelegalne 'referendume' i njihove falsifikovane rezultate".

U izjavi su sve članice Ujedinjenih nacija pozvane da to pitanje tretiraju na identičan način.

"Organizovanjem ovih fiktivnih 'referenduma', Rusija ima za cilj da nasilno promijeni međunarodno priznate granice Ukrajine, što predstavlja jasno i teško kršenje Povelje UN. Rezultati ovih 'referenduma' su ništavni i ne mogu proizvesti nikakvo pravno dejstvo", naglašeno je u izjavi.

Pored Crne Gore, izjavi članica EU priključili su se i Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija, Ukrajina i Republika Moldavija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.