Politika

Crna Gora primljena u MAP

Izvor

MAP se smatra zadnjim stepenom prije punopravnog članstva u NATO, a svrha mu je da zemlji kandidatu omogući ispunjenje NATO-ovih standarda u oblastima kao što su reforma oružanih snaga, civilni nadzor nad oružanim snagama i transparentnost vojnog budžeta.

Bosna i Hercegovina je ohrabrena da nastavi sa reformama i poslata je snažna podrška Srbiji, ali joj nije odobren MAP zbog zaostajanja u ustavnim reformama.

Premijer Milo Đukanović je u novembru prošle godine u sjedištu NATO u Briselu podnio zahtjev za prijem Crne Gore u MAP.

Ministri spoljnjih poslova NATO su raspravljali o Crnoj Gori i BiH u četvrtak do kasno u noć.

Razgovori su nastavljeni i danas ujutro jer je Turska insistirala da MAP bude odobren za obje zemlje dok su se Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka protivile odobravanju MAP-a za BiH.

Procijenjeno je da postoji zastoj u rješavanju politčko-institucionalnog preustrojstva, što se smatra preduslovom za uspešno vođjenje pregovora o članstvu.

Prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP) snažna je poruka da NATO vjeruje u kapacitete Crne Gore i najvažniji korak nakon prijema u Partnerstvo za mir (PZM), ocijenio je danas crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen.

On smatra da je današnja odluka ministara Alijanse, da dodijeli MAP Crnoj Gori, potvrda meteorskog uspona Podgorice u procesu integracija. “Samo prije tri godine postali smo članica PZM, a danas već imamo MAP”.

Prema njegovim riječima, prijemom u MAP Crna Gora praktično postaje kandidat za članstvo u NATO.

I Ministar odbrane Boro Vučinič pozdravio je ulazak u MAP navodeći da predstavlja jedinstveno priznanje za reforme sistema odbrane a istovremeno znači i dodatne obaveze koje stoje pred Crnom Gorom.

 

 

 

 

Portal Analitika