Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Crna Gora na putu ka međunarodnom usklađivanju u trgovini: UPC spremna da podnese zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i

Uspješno završena Pilot validacija AEO programa u CG

Crna Gora na putu ka međunarodnom usklađivanju u trgovini: UPC spremna da podnese zahtjev za zvaničnu validaciju CEFTA-i

Usklađivanjem carinskih procedura, snaženjem povjerenja među trgovinskim partnerima i smanjivanjem administrativnih opterećenja, CEFTA region će uskoro biti spreman da napravi značajne korake ka međusobno povezanom i efikasnijem ekonomskom pejzažu, ocjena je učesnika Pilot misije za validaciju AEO programa

Ilustracija Foto: Uprava prihoda i carina Crne Gore
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Pilot misije za validaciju AEO programa je imala za cilj provjeru usklađenosti crnogorskih carinskih propisa i procedura sa propisima Evropske unije u oblasti Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) i njihovu kvalitetnu primjenu prilikom dodjeljivanja AEO statusa privrednim subjektima u Crnoj Gori.

"Učesnici su ocijenili, na završnom sastanku da je UPC spremna da podnese zvaničan zahtjev CEFTA-i za validaciju AEO programa kao i da su nacionalni propisi i njihova primjena u skladu sa legislativom Evropske unije i CEFTA Dodatnim Protokolom 5", navodi se u saopštenju. 

Primarni cilj pilot misije je, kako je saopšteno, da se podrži Uprava prihoda i carina u Crnoj Gori u pripremi zvanične CEFTA validacione misije uzajamnog priznavanja crnogorskog nacionalnog AEO programa u cijelom regionu.

"Pilot validacija je organizovana u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sprovodi GIZ uz podršku Evropske komisije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj ove inicijative je uzajamno priznavanje programa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) u CEFTA-i, što je ključni element u olakšavanju prekogranične trgovine i jačanju bezbjednosti unutar lanca snabdijevanja u regionu", navode iz UPC. 

Status Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), koji privrednicima dodjeljuju carinski organi, kako su kazali iz Uprave prihoda i carina, pokazuje najviši stepen povjerenja prema privrednim subjektima koji su uključeni u međunarodni lanac trgovinske razmjene, a privrednicima koji ispunjavaju kriterijume donosi koristi poput ubrzanja carinskih postupaka, smanjenja troškova poslovanja, uštede vremena i prepoznatljivosti na domaćem i međunarodnom terenu.

"AEO status potvrđuje da je privrednik tržišno pouzdan partner za carinsku službu. Pored toga, posjedovanje ovog statusa omogućava privrednicima da, kada se se steknu uslovi da program bude priznat na nivou CEFTA regiona, kompanije mogu da koriste iste dobrobiti koje im status donosi i u ostalim potpisnicama CEFTA-e", navode u saopštenju.

U ovom kontekstu, kako su kazali, crnogorska Uprava prihoda i carina ima centralnu ulogu.

"Tokom misije, njihov validacioni tim je predstavio pravni okvir za uspješan AEO nacionalni program, i obišao kompanije Neregelia, Montenomaks i Trebjesa, koje su uspješni korisnici AEO programa. AEO sertifikat je u Crnoj Gori, pored ove tri kompanije, dodijeljen i kompaniji Mesopromet", navodi se u saopštenju. 

Kompanije koje su učestvovale u validacionoj misiji su imale priliku da sa predstavnicima UPC otvoreno razgovaraju o potencijalnim otvorenim pitanjima vezanim za poboljšanja u okviru AEO programa.

"Pored ovoga, u okviru misije, učesnici su dobili preporuke za naredne korake koje treba preduzeti, koji su od vitalnog značaja za uspešnu implementaciju zvanične CEFTA validacijone misije za uzajamno priznavanja. Ova misija služi kao ključna prekretnica, i oličava posvećenost članica CEFTA- e da ojačaju ekonomsku integraciju i unaprijede trgovinsku saradnju u regionu", zaključuju iz UPC.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.