Kultura

Crna Gora na crtežima Zuvdije Hodžića

Izvor

Izložbu „Crnom Gorom“, koju organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, otvoriće gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša.

- Svi crteži su rađeni na licu mjesta ili po rijetkoj dokumentaciji, i zato su svojevrsni prostorni arhiv i odraz zaustavljenog toka, prikaz prostora bez čovjeka, ali sa ljudskom dušom. Uz jednostavnu arhitekturu dirljive ljepote, prepoznatljive, ali sve rjeđe, naiđe se na red čempresa, ili na „gustiš“ iz kojeg se pomalja zvonik hrama. Na jednom od njih stoji niz od sedam tankovitih stabala, njihova“čupava“ vitkost i položene sjenke.

Jednostavan postupak – sitni zarezi crnog i zelenog tuša, potenciraju bjelinu papira kao viziju blještavog podneva i sunčane ošamućenosti – zapisao je pisac i publicista, akademik Mladen Lompar.

Zuvdija Hodžić je rođen 1944. godine u Gusinju, a gimnaziju je završio u tadašnjem Ivangradu. Studirao na Pedagoskoj akademiji u Nikšiću, a zatim u Prištini, gdje je završio Filoloski fakultet. Od 1962. živi u Podgorici, gdje je radio u „Titogradskoj tribini“, „Titovom pioniru“, Domu omladine „Budo Tomović“, bio predsjednik Skupštine Republićke zajednice kulture, urednik časopisa „Doclea“, „Koha“, kao i „Almanaha“, čiji je i jedan od osnivača. Hodžić je redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti od 2004. godine, a od decembra i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Objavio je više knjiga poezije i pripovjedaka, romana, kao i reportaže i putopise. Njegova djela su prevedena na brojne jezike i zastupljena u antologijama. Dobitnik je Nagrade 19. decembar, Nagrade oslobođenja Plava, pobjednik više pjesničkih festivala u nekadašnjoj Jugoslaviji. Njegov roman „Davidova zvijezda“ je uvršten u školske programe Federacije BiH. Hodžić je već decenijama poznat i kao crtač, grafičar i ilustrator, a samostalne izložbe imao je u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju, Plavu i na Cetinju.

Portal Analitika