Abiznis

Crna Gora među 20 najgorih

Izvor

 

Prema najnovijoj analizi, privredni rast u razvijenom svijetu nastaviće se i naredne godine, osim u dijelu zemalja istočne Evrope. EIU je analizirala pojedinačne ekonomske sudbine svake zemlje i objavila popis dvadeset zemalja s najsporijim i najbržim rastom za sljedeću godinu.

 

U analizi koju je imao na uvid najpoznatiji hrvatski poslovni portal business.hr, pored Crne Gore  i susjedna se Hrvatska nalazi se na neslavnoj listi od 20 zemalja, čije će se ekonomije najsporije oporavljati sa stopom od svega 0,5 odsto.

 

Vodeća na "crnoj listi" zemalja je Litvanija, sa očekivanim padom BDP-a za sljedeću godinu od 3,5 odsto. Slijede Venecuela (3,4 odsto), Portoriko (3 odsto), Letonija (2,9 odsto) te Irska (2,5 procenta). Na popisu su i Bjelorusija, Barbados, Estonija, Jamajka, Mađarska, Čad, Španija, Portugalija, Grčka, Malta, Danska, Island, Crna Gora, Hrvatska i Švajcarska, tvrde stručnjaci iz EIU-a.

 

Eksperti ove organizacije su zaključili kako će bliski Istok i Afrika biti ekonomski najuspješnije regije svijeta, zahvaljujući povećanoj proizvodnji naftnih derivata kao i ulaganjem u infrastrukturu. EIU ne navodi podatke za Srbiji, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

 

Kina i Indija ponovo preuzimaju presto najbrže rastućih velikih ekonomija, konstatuje Economist uz napomenu da će zemlja s najbržim rastom BDP-a u 2010. biti Katar koji očekuje rast od 24,5 odsto, a slijedi za Turkmenistan sa 11 odsto.

 

Analitičari Economista predviđaju porast BDP-a od 3,2 odsto na svjetskom nivou, za razliku od pada u 2009. od 1,2 posto, piše business hr.

 

Prema zvaničnim podacima crnogorskog Ministarstva finansija, nominalni iznos BDP-a u 2010. godini procijenjen je na 3,2 milijarde eura. Realni rast BDP-a biće 0,5 odsto, a stopa inflacije će se zadržati na stopi od 2,0 odsto, tvrdi naša Vlada.

 

Economist Intelligence Unit je vodeći provajder svjetske industrijske menadžment analize. Osnovan je 1946. godine i ima više od 40 kancelarija širom svijeta, a poznati su po veoma skupim ekonomskim analizama koje prodaju putem interneta.

 

P.Z.

Portal Analitika