Crna hronika

"Napadnuta kritična infrastruktura"

ANB: Crna Gora je u hibridnom ratu: Iza sajber napada stoje koordinisane ruske službe

Crna Gora je u hibridnom ratu. Iza sajber napada stoje koordinisane ruske službe, kazali su iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

ANB: Crna Gora je u hibridnom ratu: Iza sajber napada stoje koordinisane ruske službe Foto: Pobjeda
CdMIzvor

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

Primarna meta napada je struktura državnih organa.

“Ovakav napad je prvi put izveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura”, kazali su iz ANB-a.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, ističu iz ovog resora, pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

“Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu politički motivisan.

“To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu”, kazao je Abazović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnicima Željezare.

Portal Analitika