Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • CPC trpi različite oblike uznemiravanja: Vjerski pluralizam Vladi prihvatljiv samo onoliko koliko ga dozvoli SPC

GI „21.maj“ pisala ministru pravde zbog nereagovanja na klevetničke kampanje prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

CPC trpi različite oblike uznemiravanja: Vjerski pluralizam Vladi prihvatljiv samo onoliko koliko ga dozvoli SPC

Posljednjih sedmica naročito je intenzivno primitivno ponašanje prema vladikama, sveštenstvu CPC, kao i prema Mirni Nikčević, supruzi jednog od sveštenika CPC

CPC trpi različite oblike uznemiravanja: Vjerski pluralizam Vladi prihvatljiv samo onoliko koliko ga dozvoli SPC Foto: Cpc
Portal AnalitikaIzvor

Građanska inicijativa “21. maj” obratila se posebnim pismom ministru pravde Marku Kovaču i njegovim saradnicima zbog nedostatka konkretnih državnih aktivnosti na jačanju kohezije, prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu i zaustavljanju negativne klevetničke kampanje prema jednoj od vjerskoj zajednica - Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Minstarstvo pravde uporno ćuti 

Apelovali su na Ministarstvo pravde i Vladu Crne Gore da doprinesu boljem društvenom prihvatanju svih evidentiranih i registrovanih vjerskih zajednica u našoj zemlji.

“Odgovornost je i obaveza Vlade Crne Gore da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo, da radi na koheziji, boljem razumijevaju i međusobnom prihvatanju svakog građanina, bez obzira na razlike, po bilo kojem osnovu”, navedeno je u pismu GI “21. maj” upućenom ministru Kovaču, državnom sekretaru Bojanu Božoviću i direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama Draganu Radoviću.

GI “21. maj”, kako napominju, registrovala je da se Ministarstvo pravde nijednom nije oglasilo zbog propagande i različitih oblika uznemiravanja Crnogorske pravoslavne crkve od dijela političkih partija i medija, eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i jednog broja građana, koji se deklarišu kao vjernici SPC.

CPC-uvrede3

Iz GI “21. maj” podsjećaju da u posljednje dvije godine nije pokrenut nijedan ozbiljan i djelotvoran program koji bi unaprijedio toleranciju i prevazilaženje podjela koje značajno opterećuju društvo.

“Ministarstvo pravde, prema medijima, naročito kod javnog servisa RTCG, nije iniciralo ni debatu o ovom ozbiljnom problemu a koji se vidljivo manifestuje i problematizuje u stvarnom životu, na društvenim mrežama i u medijima” smatraju u društvenom pokretu “21. maj”.

Imajući u vidu trenutnu političku moći uticaj SPC, njen neprijateljski nastup prema CPC, udružen kroz djelovanje bliskih medija i partija i jednog broja ekstremističkih grupa čiji pripadnici tvrde (javno) da su i vjernici SPC, značajno se ograničava CPC u ostvarivanju svojih prava.

Ugrožena sigurnost sveštenstva i vjernika CPC

U mnogim sredinama se problematizuje i opstruira obnavljanje rada CPC,što posebno doprinosi ugrožavanju sigurnosti njenog sveštenstva i vjernika.

Zbog negativnog medijskog izvještavanja, društvenog uznemiravanja i govora mržnje, vjernici CPC svakodnevno trpe diskriminaciju. Usljed straha za svojživot i fizički integritet, plašeći se i od stigmatizacije, u određenim sredinama, suzdržavaju se i da se otvoreno legitimišu kao vjernici CPC i nesmetano uživaju svoja vjerska prava“, napomenuli su iz GI “21. maj” u obraćanju ministru i funkcionerima Ministarstva pravde.

U GI “21. maj” smatraju da društvenom uznemiravanju i diskriminaciji CPC značajno doprinosi odnos Kovača, Božovića i Radovića prema SPC koji je bitno drugačiji, pozitivniji i prisniji od onog koji njeguju i imaju prema CPC, a koju uglavnom ignorišui zanemaruju u svojim aktivnostima.

“Posebno je zabrinjavajuće što kao državni organ koji ima i Direktorat za saradnju sa vjerskim saradnicima ne reagujete na intenzivne primjere i pokušaje stvaranja atmosfere potpunog antagonizma i linča prema CPC. Ne reagujete ni na uvrede, pojavu blasfemije i ismijavanja ove crkvene zajednice”, ističu u pismu iz GI “21. maj”.

Dodaju da u tomeprednjače brojne političke partije koje su obrazovale i/li podržavaju prethodnu i ovu Vladu - poput Prave Crne Gore, Slobodne Crne Gore, Radničke partije, DF, SNP, GO URA…

“Nijednom se nijeste oglasili ni povodom različitih negativnih tekstova, priloga i komentara u medijima IN4S, Borba, Volim Podgoricu, Pogled, Pink M, Adria… kao i na brojnim grupama na društvenim mrežama u kojima se veoma uvredljivo govori o CPC, njenim vladikama, sveštenstvu, vjernicima…”, ukazali su iz GI “21. maj” ministru pravde Kovaču i njegovim najbližim saradnicima. 

Neprimjereno ponašanje svetosavskih uduženja

Portalu Analitika iz GI “21. maj” ističu da Direktor za saradnju sa vjerskim zajednicama nije reagovao na netačne, više puta ponovljene, navode premijera Dritana Abazovića da je CPC navodno do skoro bila registrovana kao NVO iako je tačno da je evidentirana po istom zakonu kako su to učinile Islamska zajednica i Katolička crkva.

U pokretu “21. maj” ukazuju da je posljednjih sedmica naročito intenzivno i bezobzirno, drsko i primitivno ponašanje prema vladikama, sveštenstvu CPC, kao i prema gospođi Mirni Nikčević, supruzi jednog od sveštenika CPC.

Portalu Analitika ukazuju i na slučaj neprimjerenog javnog oglašavanja na društvenim mrežama različitih svetosavskih udruženja koja su prepoznata po radikalnom djelovanju i okupljanju čak i kriminalnih struktura u svoje redove. 

Ističu i primjer izvjesnog Dragana Šljivančanina, ugostitelja navodno sa Žabljaka, koji se neprimjereno i vulgarno izražavao o mitropolitu CPC. Takav njegov nastup, ocjenjuju u GI “21.maj” prevazilazi slobodu govora.

FOTO-CPC-uvrede

Kako napominju, zajedničko svima koji uznemiravaju CPC jeste da su bliski vlastima i/li SPC.

Unaprijediti crkveni pluralizam u Crnoj Gori

U GI “21. maj” su kategorični da je, u ovom trenutku, vjerski pluralizam za Vladu Crne Gore prihvatljiv samo onoliko koliko ga dozvoli i omogući SPC u Crnoj Gori.

Iz Pokreta 21. maj pozvali su čelnike Ministarstva pravde - Kovača, Božovića i Radovića - da promijene profesionalni nastup, oslobode se pristrasnosti i isključivosti i oglase se i onda kada CPC, njeno sveštenstvo i vjernici trebaju zaštitu i pomoć države.

Napominju da je obaveza i odgovornost Ministarstva pravde, kao i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, da prepoznaju značaj i doprinose vjerskom i crkvenom pluralizmu, tolerancijii dijalogu, sprječavanju diskriminacije i zaustavljanju dalje politizacije religije.

Sa pismom upućenim Ministarstvu pravde, GI “21. maj” upoznala je i ministra ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao i ostale relevantne međunarodne adrese.

Portal Analitika