Svijet

CNN: Više od četvrtine mladih sa koronavirusom dobilo upalu pluća

Više od četvrtine mladih odraslih osoba zaraženih kovidom-19 razvilo je upalu pluća, otkrilo je istraživanje južnokorejskih istraživača.

CNN: Više od četvrtine mladih sa koronavirusom dobilo upalu pluća Foto: Pixabay
CNN/N1Izvor

Njihova studija u kojoj je učestvovalo 315 pacijenata starosti od 18 do 39 godina u šest bolnica u februaru i martu otkrila je da 26 odsto njih ima upalu pluća, piše CNN .

U Južnoj Koreji svi koji su imali pozitivne testove na koronavirus, čak i oni bez simptoma, hospitalizovani su početkom pandemije.

"Teška upala pluća predstavljena je u dva odsto slučajeva, a jednom pacijentu bez druge medicinske bolesti bila je potrebna mehanička ventilacija. Mladi ljudi takođe treba da budu svjesni rizika od upale pluća ili teške upale pluća zbog kovida-19 ", napisali su istraživači u sažetku svog rada pripremljenom za prezentaciju sljedeće nedjelje na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti.

Od pacijenata sa pneumonijom, 23 odsto je imalo lošu sliku na rengenu pluća i 10 dana poslije uspostavljanja dijagnoze, rekli su istraživači. A jedan pacijent, koji u početku nije imao simptome, kasnije je razvio upalu pluća.

Istraživači kažu da njihovi nalazi predstavljaju još jedan dokaza da infekcija može da bude ozbiljna čak i kod zdravih mladih odraslih osoba.

Portal Analitika