Društvo

Odbacili neosnovane optužbe objavljene u pojedinim medijima

Članstvo u Savezu udruženja penzionera Crne Gore na dobrovoljnoj osnovi

Neosnovane su optužbe Fonda za penzijsko i ivaldisko da Savez udruženja penzionera Crne Gore nije dostavio spisak članova kojim se potvrđuje da su članovi dobrovoljno pristali da budu dio opštinskih udruženja, kazao je sekretar ovog saveza Branko Milošević.

Članstvo u Savezu udruženja penzionera Crne Gore na dobrovoljnoj osnovi Foto: Depositphoto
Portal AnalitikaIzvor

Navodi da je "u pojedinim medijima objavljenanetačna informacija dobijena od Fonda PIO".

Iz ovog udruženja, koji je najbrojnija, vanstranačka, nevladina i humanitarna organizacija koja broji blizu 90.000 članova ističu i da članarina nije jedan euro kako su pisali pojedini mediji.

Objašnjavaju da je Upravni odbor shodno Statutu Saveza, na sjednici od 22. juna 2009. godine donio odluku o određivaju iznosa i raspodjeli članarine zavisno od visine penzije, za penzionere do 200 eura - 0,40, a preko 200 eura - 0,60 eura.

„Tada je svaki član potpisao izjavu da je saglasan da mu se mjesečno utvrđeni iznos penzije, obustavi kao članarina Savezu udruženja penzionera Crne Gore. Članstvo u Savezu shodno Statutu zasnovano je na dobrovoljnoj osnovi. Pri upisu članu se dodjeljuje članska karta. Radi pojednostavljenja postupka naplate članarine postignuta je saglasnost sa Upravnim odborom Fonda PIO, da obračun i naplatu vrši stručna služba Fonda PIO prilikom obračuna i isplate penzija“, kazao je Milošević.

Oni podsjećaju da je Savez penzionera na zahtjev Fonda PIO izvršio ponovni upis crnogorskih penzionera tj učlanjenje u Savez penzionera Crne Gore 2018. godine.

Svih 24 opštinskih udruženja inoviralo je pristupnicu sa validnim potpisima u kojim je prihvaćeno plaćanje članarine Savezu odnosno opštinskim udruženjima. Visina članarine nije promijenjena od 2009. godine.

Netačna je informacija pojedinih medija da je učlanjivanje novih penzionera u Savezu prestala 2018. godine.

Savez udruženja penzionera, dostavio je, kako tvrde, na traženje Fonda PIO od 6. marta 2018. godine kopije inoviranih spiskova članova koji su dobrovoljno učlanjeni u Savez i prihvataju da plaćaju članarinu penzionerskoj organizaciji.

„Spisak članova Saveza, opštinskih i mjesnih udruženja penzionera potpisani dostavljeni su Fondu PIO uz potvrdu o prijemu 13. marta 2018. godine što Savez posjeduje dokaz broj 01-775. Pošto su iz Fonda PIO kazali da nemaju naznačene podatke, dobili su iste na poslednjoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO od predstavnika Saveza u tom organu“, kazali su iz Udruženja i ističu da se članarina Saveza, po ranijem dogovoru sa Fondom PIO, u svakoj filijali Fonda, prilikom donošenja rješenja, penzioneru ponudi izjava da li želi da se učlani u Savez ili ne.

„Penzioneri su izjavu ovjeravali svojeručnim potpisom, uz matični broj i adresu. Savez i predsjednik uvijek su spremni da uz lični kontakt i razgovor neposredno odgovore na pitanja sredstava javnog informisanja u vezi tema koja ih interesuje“, kazali su u Savezu.

Savez nije, kako poručuju, umanjio penzije od jedan euro bez saglasnosti opštinskih i mjesnih udruženja i njihovih podružnica već je taj iznos odbijen samo od februarske penzije za postradale od zemljotresa u Turskoj i Siriji njihovim članovima na osnovu potpisane odluke opštinskih i mjesnih udruženja.

Portal Analitika