Svijet

Dogovor postignut kasno sinoć

Nakon dugih pregovora u Luksemburgu: Članice EU dogovorile zajednički stav o migracijama i azilu

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU dogovorili su zajedničku poziciju o dva ključna zakonska prijedloga o migracijama i azilu, kazala je švedska ministarka za migracije Maria Malmer Stenergard.

Nakon dugih pregovora u Luksemburgu: Članice EU dogovorile zajednički stav o migracijama i azilu Foto: Rojters
Portal AnalitikaIzvor

Dogovor je postignut kasno sinoć, nakon cjelodnevnih pregovora u Luksemburgu.

Ministri su usvojili zajednički stav o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, ključnim djelovima pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama pregovarale, ali bez puno uspjeha. 

Poslije izglasavanja zajedničkog stava država članica slijede pregovori s Evropskim parlamentom. 

Cilj je da cio paket zakonskih predloga o migracijama i azilu bude usvojen do izbora za Evropski parlament u junu sljedeće godine, prenosi Beta. 

„Ovi predlozi predstavljaju dva glavna stuba reforme sistema azila i ključni su za ravnotežu između odgovornosti i solidarnosti“, kazalo je švedsko predsedništvo.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.