Politika

CKM: Na referendumu građani da se izjasne kakve simbole žele

Izvor

Iz ove mreže podsjećaju da je Zakon o Državnim simbolima i danu državnosti prošao kroz sve redovne procedure usvajanja i da zaslužuje primjenu kao i svi ostali zakoni koji su usvojeni na ovaj način.

- Kako je moguće da opozicija traži uvođenje srpskog jezika u službenoj upotrebi jer ga govori većinski dio građana, a da ne prihvata simbole koji su takođe usvojeni voljom većine, navode u saopštenju.

Oni ističu da je crnogorski jezik samo mrtvo slovo na papiru, jer ga niko osim predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića ne koristi u komunikaciji.

- Nije nam jasno kao je moguće da se crnogorski jezik skoro i ne primjenjuje u školama, pored velikih napora koje ulaže resorno ministarstvo, jer veći dio profesora ga ne prihvata. Zašto se crnogorskim jezikom ne služe predsednici države i Vlade kao i oni koji se finansiraju iz državnog budžeta od novca građana poreskih obaveznika RTVCG i dnevne novine „Pobjeda“, ističu iz Crnogorske kulturne mreže.

Oni dodaju da, ukoliko izvršna vlast prihvati prijedloge opozicije, to će značiti „da im nije stalo do mišljenja većinske Crne Gore i da bi dobro bilo da se gospoda iz vlasti zapitaju čijim glasovima su došli na pozicije na kojima se nalaze“.

- Da li glasovima građana koji se zalažu za postojeće državne simbole, ili, glasovima onih građana koji ne priznaju i ne poštuju državu i njene simbole, pitaju se iz ove mreže.

Oni predlažu da se u sklopu predstojećih parlamentarnih izbora raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili kakve simbole žele kako bi se „konačno stavila tačka na podjele između dva bratska naroda crnogorskog i srpskog koje postiču političari zarad očuvanja svojih pozicija i interesa“.

Portal Analitika