Svijet

Čitava sela u sudanskom Darfuru spaljena do temelja

Čitava sela u sudanskom regionu Zapadni Darfur spaljena su do temelja, dok humanitarne agencije upozoravaju da je region na ivici "humanitarne katastrofe", prenosi danas BBC.

Čitava sela u sudanskom Darfuru spaljena do temelja Foto: Twitter
AgencijeIzvor

Zbog pljački i uništene vitalne infrastrukture mnogi su ostali bez pristupa hrani, čistoj vodi i ljekovima. Primirije između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) dovelo je do zatišja oko sudanske prijestonice Kartum.

Borbe su, međutim, nastavljene u Darfuru, gdje sukobi ulaze u sedmu sedmicu i čitav region je, čini se, upao u haos. Ljudi koji nisu u mogućnosti da napuste zaraćeno područje počeli su da kopaju rovove oko svojih naselja i da postavljaju barikade da bi odbili paravojne milicije koji uništavaju sve što im se nađe na putu, opisali su za BBC očevici sa terena.

Satelitski snimci do kojih je došao BBC potvrđuju da je selo Abu Adam, u blizini Njale u Južnom Darfuru u potpunosti spaljeno, pošto se crni obrisi paljevine mogu vidjeti iz svemira.

Sama Njala je pogođena restrikcijama struje i teško je stupiti u kontakt sa ljudima u gradu. Komunikacije su uglavnom prekinute. Ali lokalna novinarka, Esa Dafalah, uspjela je da prenese poruku BBC.

"RSF je upao u grad sa desetinama kamioneta sa puškama i velikim brojem motocikala", rekla je ona.

"Bolnica je ispražnjena zato što se nalazila u borbenoj zoni, većina apoteka je opljačkana. Sve stambene četvrti u Njali potpuno su blokirane barikadama i rovovima, tako da milicije ne mogu da uđu", dodala je.

Lokalni aktivista iz Njale rekao je da više od 600.000 interno raseljenih lica, koji su se u potpunosti oslanjali na humanitarnu pomoć, nije primilo nikakvu pomoć 40 dana zbog borbi koje traju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.