Kultura

Stručnjaci će zaključke 7. marta dostaviti sudu

Čileanski sud ponovo otvorio istragu o smrti Pabla Nerude

U saopštenju iz suda navedeno je da su uvažili zahtjev Nerudine porodice i Komunističke partije Čilea, dodajući da istraga o njegovoj smrti nije bila „iscrpna“ i da treba preduzeti još neke korake koji bi pomogli da se „razjasne činjenice“

Čileanski sud ponovo otvorio istragu o smrti Pabla Nerude Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Čileanski sud ponovo je otvorio istragu o smrti pjesnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Pabla Nerude, za koga se vjeruje da ga je otrovao bivši čileanski diktator Augusto Pinoče, javlja NBC News.

U saopštenju iz suda navedeno je da su uvažili zahtjev Nerudine porodice i Komunističke partije Čilea, dodajući da istraga o njegovoj smrti nije bila „iscrpna“ i da treba preduzeti još neke korake koji bi pomogli da se „razjasne činjenice“.

Zvanično, Neruda je preminuo od bolesti srca u klinici u Santiagu 1973. godine, ali su se odmah poslije njegove smrti pojavile sumnje da je možda ubijen. Ekspertska studija objavljena u februaru prošle godine potvrdila je da je Neruda otrovan.

Prema zvaničnoj verziji vojnog režima, Neruda je umro od pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog rakom prostate. Tu verziju je u oktobru 2017. godine u potpunosti poništila grupa od 16 stručnjaka, ali ti eksperti nisu utvrdili tačan uzrok Nerudine smrti. Potom je otvorena nova istraga o otrovu (clostridium botulinum) pronađenom u posmrtnim ostacima pjesnika čije je tijelo ekshumirano 2013. godine.

Grupa eksperata ima zadatak da utvrdi postoji li dovoljno dokaza da je ta toksična supstanca izazvala smrt pjesnika i je li data Nerudi dok je boravio u privatnoj klinici u Santiagu. Stručnjaci će zaključke 7. marta dostaviti sudu.

Dobitnik Nobela za književnost 1971, umro je u 70. godini dok se spremao da napusti zemlju i ode u Meksiko, odakle je trebalo da igra značajnu ulogu u opoziciji Pinočeovom režimu.

Portal Analitika