Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Cijene u crnogorskom Voliju niže nego u marketima Srbije i Hrvatske, skuplje samo u odnosu na jedan trgovački lanac u BiH

Analiza marži i cijena za više od 100 proizvoda u zemlji i regionu

Cijene u crnogorskom Voliju niže nego u marketima Srbije i Hrvatske, skuplje samo u odnosu na jedan trgovački lanac u BiH

Cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica su jeftinije u Crnoj Gori. Tako kilogram šećera kod nas košta manje od 90 centi, dok je u Srbiji i BiH oko euro. Šećer najskuplje plaćaju stanovnici Hrvatske čak 1,29 eura. Kupci u našoj zemlji za kilogram brašna izdvajaju gotovo isti iznos kao komšije u Srbiji, dok je u BiH i Hrvatskoj brašno znatno skuplje. I ulje je u Crnoj Gori jeftinije nego u regionu, dok je hljeb jedino jeftiniji u Srbiji. Statistika pokazuje da su jaja najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Cijene u crnogorskom Voliju niže nego u marketima Srbije i Hrvatske, skuplje samo u odnosu na jedan trgovački lanac u BiH Foto: Pixabay
BankarIzvor

Marže trgovačkih lanaca na određene proizvode i dalje su aktuelna tema u Crnoj Gori. Dok Vlada prst upire prema trgovcima optužujući ih da se bogate na račun građana, portal “Bankar” uradio je analizu upoređujući marže u Crnoj Gori sa maržama velikih trgovačkih lanca u Srbiji, Bosni i Hercergovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Analizirajući bruto profitnu maržu 15 velikih trgovačkih lanaca u regionu rezultati su pokazali da je najveću maržu u prošloj godini imao “Merkator Slovenija” i to 29,62 odsto. Veću maržu od najvećeg crnogorskog trgovačkog lanca imali su “Merkator Srbija”, “Lidl Slovenija, ” Delhaize Srbija”, “Domaća trgoviona Srbija”, “Spar Slovenija” i “Bingo Tuzla”. Manju maržu od “Volija” imali su “Konzum plus”, “Lidl Hrvatska”, “Spar Hrvatska”,”Plodine Rijeka”, ”Tommy Split” i “Konzum Sarajevo”.

1694610707-grafika1

Analizirane su cijene 103 najzastupljenija proizvoda u korpi svakog domaćinstva u šest regionalnih marketa i to “Voli” i “Naš diskont” marketima u Crnoj Gori, “Dis” i “Delhaize Srbija” u Srbiji, “Tropic” i “Bingo” u Bosni i Hercegovini, te “Konzum” u Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali da su cijene u najvećem crnogorskom trgovačkom lancu “Voli” skuplje samo u odnosu na jedan od dva analizirana velika trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini, dok su cijene niže nego u Srbiji i Hrvatskoj.

Od navedenih proizvoda u Crnoj Gori evidentno su nešto veće cijene gaziranih pića, kakao proizvoda i proizvoda od šećera što je posljedica izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Skupština je 2021. godine na predlog Vlade usvojila izmjene i dopune zakona kojim su povećane akcize na tu vrstu proizvoda. To je glavni razlog zbog kojeg su gazirana pića skuplja u Crnoj Gori nego u regionu.

Takođe, cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica su jeftinije u Crnoj Gori. Tako kilogram šećera kod nas košta manje od 90 centi, dok je u Srbiji i BiH oko euro. Šećer najskuplje plaćaju stanovnici Hrvatske čak 1,29 eura.

Kupci u našoj zemlji za kilogram brašna izdvajaju gotovo isti iznos kao komšije u Srbiji, dok je u BiH i Hrvatskoj brašno znatno skuplje. I ulje je u Crnoj Gori jeftinije nego u regionu, dok je hljeb jedino jeftiniji u Srbiji. Statistika pokazuje da su jaja najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

1694610745-grafika2

Uprkos većim akcizama na slatkiše pojedini popularni brendovi kao što su “Milka” čokolada i krem bananice kod nas su jeftiniji nego u regionu.

Većina mesnih proizvoda je do 30 odsto jeftinija u Crnoj Gori u odnosu na pojedine zemlje regiona. Tako samo recimo juneće mljeveno meso u “Voli” marketima košta 6,99 eura dok je u uporednim marketima u Srbiji cijena 10,26 eura. Takođe, poređenja radi, cijena kulena proizvođača “Carnex” u Crnoj Gori košta 13,79 eura dok isti proizvod u Srbiji košta i do 18,79 eura.

Ova analiza je pokazala da su cijene i marža najvećeg trgovačkog lanca u Crnoj Gori, u prosjeku, iste kao i u zemljama regiona iako je prosječna plata u Crnoj Gori druga po visini na Balkanu.

Prosječna neto zarada u julu u Crnoj Gori iznosila je 797 eura, dok je u Hrvatskoj, članici Evropske unije, u posljedenjem mjesecu bila 1.150 eura. Uporedna statistika pokazuje da građani Srbije u prosjeku zarađuju oko 720 eura, dok je prosječna plata najmanja u Bosni i Hercegovini gdje iznosi 647 eura.

U nastavku se nalazi tabela sa uporednim cijenama 103 najzastupljenija proizvoda u korpi svakog domaćinstva i to u šest najvećih regionalnih marketa u četiri države.

1694610787-grafika3
1694610808-grafika4
1694610825-grafika5
1694610839-grafika6
1694610859-grafika7
1694610872-grafika8
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.