Abiznis

Brzopleto i bez valjanih analiza aktuelna i prethodna vlada donijele odluke u vezi Montenegro erlajnza, ,,Svetog Stefana“ i trajektne linije

Cijena naknadne pameti: Ishitreni potezi nas koštaju stotine miliona eura

Gašenje Montenegro erlajnza je možda i ubjedljivo najveća šteta. U finansijskom smislu, to su stotine i stotine miliona eura, jer mi smo ukidanjem Montenegro erlajnza skratili sezonu sa 220 - 240 dana na 120 dana. Mi smo 100 dana bacili u more. To da se popravi trebaju godine, da bi opet došli na sezonu koja će trajati 220 - 240 dana, istakao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović

Cijena naknadne pameti: Ishitreni potezi nas koštaju stotine miliona eura Foto: RTV Budva
PobjedaIzvor

Postala je praksa da se veoma bitne odluke za javne finansije i crnogorsku ekonomiju donose ishitreno, brzopleto bez ikakvih analiza, a posljedice takvih odluka plaćaće svi građani Crne Gore, saopštio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković komentarišući poteze i odluke aktuelne Vlade Dritana Abazovića i prethodne Vlade Zdravka Krivokapića, a koje su, između ostalog, izazvale gašenje nacionalne avio-kompanije Montenegro erlajnz (MA), zatvaranje crnogorskog turističkog bisera ,,Svetog Stefana“ u prethodne dvije godine, i haos i gužve na putevima zbog nedostataka trajekata na liniji Kamenari – Lepetane. Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović smatra da će se ovako štetne odluke dešavati sve dok neko ne bude odgovarao za njihovo donošenje.

"U suštini ja se ne bih vezao niti za jedan primjer jer je postala generalno praksa da se određene odluke koje su veoma bitne kako za javne finansije tako i za ekonomiju Crne Gore donose bez ikakvih analiza i veoma ishitreno. Ja u ovom trenutku nijesam u mogućnosti da procijenim koliko su ovakve odluke koštale građane, jer ćemo mi svi platiti ovo kroz javne finansije, ali generalno ono što jeste moj zaključak je da bi trebalo mnogo više računa da se vodi kada se donose ovakve odluke i da prvo imamo dobru analizu i da ukoliko želimo da mijenjamo stvari da imamo već gotovo rješenje koje bi zamijenilo postojeće", kazao je Mulešković Pobjedi.

Neodgovornost

Predsjednik CTU-a Žarko Radulović smatra da će se donošenje pogrešnih odluka od strane nosioca vlasti ponavljati sve dok neko ne bude odgovarao za učinjene pogrešne poteze koji nanose štetu crnogorskoj ekonomiji.

"To će se ponavljati sve dok se ne nađu instrumenti i pravila igre gdje će taj koji na taj način mijenja stvari neodgovorno da snosi posljedice", rekao je Radulović našoj redakciji.

Prema njegovim riječima, i ranije je bilo pogrešnih odluka i nije bilo ,,bajno“, ali ovakve greške i štetne odluke kao posljednjih godina se nijesu dešavale.

"Ovo je stvarno dno i to će se dešavati sve dok neko ne bude odgovarao", poručio je Radulović.

On je ocijenio da je zatvaranjem ,,Svetog Stefana“ naš najjači turistički adut bio stavljen ad akta.

"I ostali smo bez njega, a da niko nije prstom mrdnuo. Ipak, mi smo napravili mnogo veću štetu ukidanjem Montenegro erlajnza, jer zatvaranje ,,Svetog Stefana“ je možda šteta na imidž destinacije, ali je u finansijskom smislu mnogo manja nego što je zbog gašenja Montenegro erlajnza. Ako Aman Sveti Stefan traži 100 miliona eura odštete, a tražio je, zamislite kolika bi trebalo odšteta da se plati što su uništili na jedan bezobrazan, prijeki način jednu avio-kompaniju kojoj je trebalo 3,6 miliona eura da može da leti dalje, ali u tom trenutku nijesu htjeli da daju tih 3,6 miliona nego su ugasili MA", kazao je Radulović i dodao da je u isto to vrijeme ili neposredno nakon toga Vlada Srbije dala Er Srbiji 200 miliona eura pomoći, dok je Njemačka dala avio-kompaniji Lufthanza 900 miliona eura.

"I nema državne avio-kompanije u svijetu koja nije dobijala subvencije od države da bi se održala. Gašenje Montenegro erlajnza je možda i ubjedljivo najveća šteta. U finansijskom smislu, to su stotine i stotine miliona eura, jer mi smo ukidanjem Montenegro erlajnza skratili sezonu sa 220 - 240 dana na 120 dana. Mi smo 100 dana bacili u more. To da se popravi trebaju godine, da bi opet došli na sezonu koja će trajati 220 - 240 dana", istakao je Radulović.

Krenulo se sa mrtve tačke

On je, kako kaže, srećan i zadovoljan što se krenulo sa mrtve tačke s obzirom na to da je prošle sedmice došlo do dogovora Vlade i zakupca ,,Svetog Stefana“ da ovaj turistički rizort ipak počne da radi, kao i zbog dogovora i odluke da država, odnosno njeno javno preduzeće Morsko dobro zakupi trajekt od kompanije Pomorski saobraćaj, koja je do prije tri mjeseca gazdovala trakektnom linijom Kamenari – Lepetane.

"I tu ne treba nikoga kritikovati, naprotiv treba pohvaliti dogovor i za ,,Sveti Stefan“ i za Pomorski saobraćaj, jer sad gotovoj raboti mane nema. Sad treba vaditi kestenje iz vatre, da ne izgori do kraja i da se spašava ova turistička sezona", smatra Radulović.

On je podsjetio da je nakon što je Morsko dobro preuzelo trajektnu liniju došlo do saobraćajnih ,,čepova“ i blokada i da je Boka u tim situacija odsječena.

"Finansijska šteta se u ovom slučaju teško može izračunati. To je bila brzopletost prije nego neodgovornost", rekao je Radulović.

Mulešković je osvrćući se na situaciju sa trajektnom linijom saopštio da država kada želi da prekine neku praksu koja je bila prisutna u našoj ekonomiji mora da nađe zamjenu.

"Moramo da nađemo plan ,,B“ kako ne bi trpjeli građani i privreda, kao što je bilo u slučaju trajekata i što smo negdje svi osjetili po gužvama, po gubitku vremena".

Država nije dobar poslodavac

Ako bi posmatrali privredu, te stvari nijesu dopustive i negdje država ne bi smjela sebi da dopusti da se dovodi u takvu situaciju – istakao je Mulešković i dodao da se on uvijek zalagao za to da se ekonomija prepusti tržištu i da država ima što manji upliv u dešavanja na tržištu.

"Jer dosadašnja praksa nam je pokazala da država u većini slučajeva nije bila dobar poslodavac", kazao je Mulešković.

On se, kako navodi, zalaže da se ukoliko može trebaju naći kvalitetni investitori koji će na pravi način upravljati sa svim resursima.

"I naravno, treba da vodimo računa da su to kredibilni investitori i da upravo mi stvaramo ambijent da takvi investitori dođu. Da bi stvorili takav ambijent, moramo prvo i osnovno da obezbijedimo stabilnost poslovnog ambijenta, a sa ovakvim odlukama koje su bile ranije i sa čestom promjenom regulative mi nijesmo stvorili stabilnost poslovnog ambijenta već smo ga negdje unazadili što je dodatno uticalo na pad atraktivnosti Crne Gore kao investicione destinacije", tvrdi Mulešković.

Podsjećamo da su avioni Montenegro erlajnza prizemljeni krajem 2020. godine, da bi nekolko mjeseci kasnije u kompaniju bio uveden stečaj. To je dovelo do gubitka tržišta i veoma značajnih linija posebno važnih za turističku privredu, kao i preuzimanja tržišta i linija od strane prvenstveno Er Srbije.

Formirana je nova državna avio-kompanija To Montenegro koja za sada posluje takođe sa gubicima, dok njeni avioni lete na znatno manje destinacija od nekadašnjeg Montenegro erlajnza.

Zakupac Adriatic Properties i oprerater Aman Resort su bili prinuđeni da 2021. godine zatvore hotele ,,Sveti Stefan“ i ,,Miločer“ jer više nijesu mogli da garantuju privatnost svojim gostima na plažama koje su zakupili uz hotele. Ograde na prilazima ovim plažama su srušene u martu te godine tokom protesta dijela mještana, koje je predvodio tadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević (DF).

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja pregovora sa Vladom Zdravka Krivokapića, Adriatic Properties je cijeli slučaj prepustio Londonskom arbitražnom sudu, a Krivokapićeva Vlada odgovorila kontratužbom na istom sudu.

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upozorio je 2021. godine kako bi ometanje poslovanja Adriatic Propertiesa u Miločersklom parku u skladu sa ugovorom moglo državu da košta više od 100 miliona eura.

Dogovor o otvaranju ,,Svetog Stefana“

U srijedu je, međutim, došlo do sastanka predstavnika Vlade i Adriatic Propertiesa na kojem je, kako je saopšteno, dogovoreno da elitni Grad hotel Sveti Stefan, kojim upravlja operator Aman, počne sa radom i bude spreman za ovogodišnju ljetnju turističku sezonu.

Prošle sedmice je došlo i do drastičnog obrta u situaciji u vezi trajekata na liniji Kamenari – Lepetane, jer je Javno preduzeće Morsko dobro uzelo pod zakup jedan trajekt od kompanije Pomorski saobraćaj. Prošle sedmice premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da je država voljna da kupi i ili iznajmi trajekte od Pomorskog saobraćaja, navodeći da je ,,ako ima volje“, Vlada spremna na saradnju sa Pomorskim saobraćajem.

Vlada je prethodno 9. februara na elektronskoj sjednici zaključila da treba raskinuti ugovor sa Pomorskim saobraćajem, jer nemaju koncesiju i u tom trenutku zadužilo potpuno nespremno državno preduzeće Morsko dobro da preuzme obavljanje djelatnosti linijskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane. Morsko dobro je 17. februara postupilo po naređenju i o raskidu ugovora obavijestilo Pomorski saobraćaj. Nakon toga od 18. februara na ovoj liniji saobraća trajekt ,,Vasilije“, dok je trajekt ,,30. avgust“ pušten u saobraćaj na ovoj liniji 13. marta. Ova dva trajekta su ukupnog kapaciteta 60 automobila, a zbog nedovoljnog kapaciteta ova dva plovila na oba trajektna prilaza, imali smo svakodnevno kilometarske kolone automobila, zastoje i gužve u oba putna pravca.

Morsko dobro je nedavno kupilo trajekt ,,Prizna“, star 53 godine u Hrvatskoj po cijeni od 569 hiljada eura od kompanije ABM Tours, koja je prije nekoliko mjeseci to isto plovilo kupilo od Jadrolinije za 252 hiljade eura. To plovilo je preimenovano u ,,30. avgust“. Hrvatska agencija ABM bila je jedini ponuđač u postupku javne nabavke JP Morskog dobra, bez prethodnog oglašavanja. Odluku da se ,,Prizna“ trguje bez oglašavanja i po hitnom postupku omogućila im je Vlada 24. februara, koja je procijenila da se radi o nabavci u javnom interesu.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine tog trajekta.

Interesantno je da je premijer Abazović u prethodnih nekoliko mjeseci uputio dosta ,,teških riječi“ i optužbi na račun suvlasnika i direktora Pomorskog saobraćaj Dejana Bana optužujući ga čak da sa jednom organizovanom kriminalnom grupom (OKG) planira diverziju. Ban se tim povodom 24. februara obratio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

"Podnio sam obavještenje u svojstvu građanina da sam u saznanju da premijer Dritan Abazović ima informacije oko eventualnih diverzija koje mogu višestruko ugroziti bezbjednost u zalivu, kao i informaciju da je izvjesni Dejan Ban povezan sa OKG. Naveo sam da bi SDT stoga trebalo na ove okolnosti da sasluša one koji imaju te informacije i procijeni da li bi i ostala lica, na koja je ukazano, trebalo da budu saslušana", kazao je Ban ranije Pobjedi.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
x xx4_neregistrovani
09.05.2023. 21:53

nijesu nikakve "ishitrene odluke" nego sistematsko rušenje ekonomije Crne Gore od strane "apostolske vlade" koju su činili "eksperti" milatović-bojanić-spajić

0
0
P Pilot_neregistrovani
09.05.2023. 10:47

Ali je zato Bojínci cascen ambasadorskim mjestom.

2
0
O Otvori_neregistrovani
08.05.2023. 08:04

Sve radi da dolaze samo turisti sa autićima punim hrane da ništa ne potroše eeee zato im treba otvoreni balkancic

10
1
R Rile_neregistrovani
08.05.2023. 07:36

Nema uhljebljavanja vise, gotovo je sa MA

1
13
m milica_neregistrovani
08.05.2023. 06:46

Bitanga bez mozga i obraza.

14
0
P PODGORICANIN_neregistrovani
08.05.2023. 05:13

Pa MA je ugasen da bi se Air Serbija spasila! Umjesto da i.aju isti broj letova na relaciji PG-BG , tu liniju su prepustili skoro svu Beogradu a ToMontenegro vozi skoro prazan i da gubicima. Najveci apsurd je da su iznajmili avion srbima !?

22
1