Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • CHO i grupa građana pisali Novoviću: Politički motivisana "pravda" gora je od najgore nepravde, Katniću da se omogući odbrana sa slobode

“Eventualna optužnica mora se zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima”

CHO i grupa građana pisali Novoviću: Politički motivisana "pravda" gora je od najgore nepravde, Katniću da se omogući odbrana sa slobode

Poručuju da Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu

CHO i grupa građana pisali Novoviću: Politički motivisana "pravda" gora je od najgore nepravde, Katniću da se omogući odbrana sa slobode Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava (CHO) i grupa građana obratili su se otvorenim pismom glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, u kojem ukazaju da je hapšenje nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom. Zahtijevaju da se Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Pismo prenosimo intergalno: 

“Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka. 

Gospodin Katnić je osoba ozbiljno narušenog zdravlja i njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život. 

Pretpostavljajući da Specijalno državno tužilaštvo, ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu - ako je i kada je bude podiglo - a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu. 

Katnić: Fašistička klika na vlasti želi da mi uzme i čast i dostojanstvo
64
Katnić: Fašistička klika na vlasti želi da mi uzme i čast…
20.04.2024 07:40
UIKS obavijestio Viši sud da Katnić štrajkuje glađu
43
UIKS obavijestio Viši sud da Katnić štrajkuje glađu
17.04.2024 12:58

Eventualna optužnica se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima. 

G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu.

Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen. 

Ukoliko su GST g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje.

Potpisnici: Tamara Nikčević (CHO), Šeki Radončić (CHO), Feđa Klikovac (CHO), Nikola Martinović (CHO), Nebojša Kaluđerović (CHO), Miodrag Vlahović (CHO) i grupa građana: Svetlana Pajović- Musić, Ana Pejović, Ivana Pajović, Hajdana Lompar Huter, Aleksandra Burzan, Maja Miličković, Boriša Borozan, Olivera Bojanić, Vidosava Pejović, Miloš Radović, Ljiljana Pešić, Kaćuša Krsmanović, Tinka Đuranović, Draško Đuranović, Sara Pejović, Dragan Nikčević, Antonina Bojanić, Svetozar Pejović, Dijana Nikčević, Slavka Pejović, Valentina Tina Boljević, Mileva Pajović, Miodrag Bajković, Veljko Martinović, Marija Pejović-Rebronja, Radomir Pajović, Snežana Lakić, Obren Medenica, Vesna Vukčević, Senka Vukčević, Žarko Begović, Dragan Vujović, Đorđe Begović, Julija Pavićević, Dragan Radulović, Žarko Krivokapić i Marko Popović.


Portal Analitika