Društvo

CGO: SPC podstiče mržnju protiv LGBTIQ osoba, za to odgovorna i izvršna i zakonodavna vlast

Centar za građansko obrazovanje saopštio je kako pruža snažnu podršku Montenegro Prjdu, osuđujući pritom neodgovorno ponašanje Srpske pravoslavne crkve, koja najavljuje održavanje skupa protiv Prajda.

CGO: SPC podstiče mržnju protiv LGBTIQ osoba, za to odgovorna i izvršna i zakonodavna vlast Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

"CGO podsjeća da izuzev prvog Prajda, koji je bio prije deceniju, ni na jednom kasnije nije bilo ozbiljnih incidenata niti izraženog organizovanog protivljenja ijedne društvene grupe. To je dovelo i do shodne procjene bezbjednosnih organa koji su svake godine snižavali nivo obezbjeđenja, da bi prošle godine to bilo minimalno. Na žalost, talas klerikalizacije u Crnoj Gori je otvorio mnoga ljudskopravaška pitanja za koja smo cijenili da su dobijene bitke, a posebno u dijelu prava marginalizovanih grupa", istakli su oni. 

Time je, kako su dodali, "urušen napredak u oblasti ljudskih prava koji smo mukotrpnim naporima do sada postigli, a što je poražavajuće za čitavo društvo". 

"U tome je značajnu ulogu imala SPC, koja i ovom najavom tzv. molebana protiv Prajda kreira negativan ambijent za prava LGBTIQ osoba i njihovih saveznika, ali i podstiče na mržnju protiv LGBTIQ osoba. CGO naglašava da podrška Prajdu ne dolazi samo od ljudskim pravima posvećenog civilnog društva, već i od samih građana i građanki. Po istraživanju CGO-a iz juna ove godine, više od polovine građana i građanki Crne Gore ima razumijevanja za Povorku ponosa i smatra da se ona organizuje sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju LGBTIQ osoba", dodali su.

Razočaravajuće je, kažu, što SPC svojim netrpeljivim narativom pokušava da derogira neka osvojena prava i slobode u Crnoj Gori, a koji su karakteristika demokratskih društava i vrati nas tako unazad. 

Joanikije o Prajdu: Promovišu nemoral i razvrat, moramo da pokažemo koji je naš stav
19
Joanikije o Prajdu: Promovišu nemoral i razvrat, moramo…
05.10.2022 07:30
 
Dan uoči Prajda: SPC u Podgorici organizuje "Moleban za svetinju braka i očuvanje porodice"
34
Dan uoči Prajda: SPC u Podgorici organizuje "Moleban…
04.10.2022 12:09

"Pritom, očigledno je da za ovaj kontra-ljudskopravaški korak nose odgovornost i svi oni donosioci odluka, primarno iz izvršne i zakonodavne vlasti koji su SPC dali uvjerenje da može da se ponaša ovako neodgovorno. Svaka izgovorena rečenica mitropolita Joanikija u najavi molebana predstavlja negaciju modernog koncepta ljudskih prava. Na drugoj strani, nikada na Prajdovima i vezanim aktivnostima nije iznešeno ništa što bi bilo protiv braka i porodice, protiv vjere i religije. Prajdovi se temelje na demokratskim vrijednostima, zalaganju za jednakost, slobodu, pravdu, feminizam, poštovanje ljudskih prava, socijalno blagostanje i jako civilno društvo", saopštili su oni.

Pozvali su političke subjekte koji drže do demokratskih vrijednosti da to pokažu dolaskom na ovogodišnji Prajd i tako se distanciraju od pokušaja SPC da crnogorsko društvo vrati u retrogradne okvire kada je riječ o kulturi ljudskih prava.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.