Društvo

CGO: Ko hoće da plagira na UCG, neka piše ćirilicom - ima zaštitu

Etički odbor Univerziteta UCG je našao “originalan” način da odbije da se bavi svojim poslom u pokušaju pružanja zaštite pulenima rukovodstva UCG – dovoljno je da rad bude na ćirilici i neće biti provjeravana njegova autentičnost. To proizilazi iz odgovora Etičkog odbora UCG, koji potpisuje prof. dr Božidar Popović, a koji stiže skoro četiri mjeseca nakon Inicijative CGO-a za preispitivanje kršenja akademskog integriteta od strane dr Radenka Šćekića, sada direktora Istorijskog instituta, saopštio je Centar za građansko obrazovanje CGO.

CGO: Ko hoće da plagira na UCG, neka piše ćirilicom - ima zaštitu Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

"CGO cijeni da je ovakav pristup Etičkog komiteta UCG direktan poziv svima koji hoće da napreduju u zvanja kršeći akademske norme, čime sebe kao instituciju obesmišljava zarad jednog slučaja koji želi da zatvori bez adekvatne analize", kažu u saopštenju. 

Kako dodaju, nepojmljivo je da UCG, čiji jeovogodišnji budžet 35.8 miliona eura nema sredstava da kupi softver koji može provjeriti i radove naćiriličnom pismu u cilju obezbjeđivanja zaštite od eventualnog plagijarizma. 

"Novčana sredstva koja država opredjeljuje za razvoj UCG i ulaganje u nauku nijesu mala, te je minimalno očekivanje da UCG obezbijedi mehanizme zaštite od plagijata i da ih konstantno unapređuje u smislu kupovine ili ažuriranja softvera koji vrši provjeru autentičnosti radova", zaključuju. 

Portal Analitika