Društvo

"Članovi akademske zajednice više napora da ulažu u izradu naučnih radova"

CGO: Dobra odluka UCG da konačno prepozna predatorske časopise

Centar za građansko obrazovanje CGO pozdravlja upozorenje Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore akademskom osoblju da u procesu nagrađivanja neće biti razmatrani uredništvo i radovi u časopisima koje je Web of Science (Clarivate Analytics) isključio iz svoje naučne baze za 2023, jer je to u skladu sa ranijim CGO inicijativama.

CGO: Dobra odluka UCG da konačno prepozna predatorske časopise Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

“Predatorski časopisi su već duže vrijeme prepoznati od strane kredibilne akademske zajednice širom svijeta kao veoma štetni i obaveza je državnog univerziteta da radove objavljene u takvim časopisima ne prihvata u postupku nagrađivanja ili biranja u zvanja zapošljenih”, navode iz CGO na Titteru.

Ističu da je UCG je posebno skrenuo pažnju akademskom osoblju na časopise izdavača Frontiers i MDPI, koji su se pojavili na predatorskim listama šire akademske zajednice, jer se u njima članci prihvataju toliko brze da dovode u sumnju recenzentski postupak i autentičnost samih radova.

CGO, dodaju, izražava nadu da će članovi akademske zajednice više napora ulagati u izradu naučnih radova, koji im koriste ne samo za izbor u akademska zvanja, već i za lični razvoj što doprinosi kvalitetu obrazovanja i javnom dobru, a manje na traženje prečica zbog kratkoročnih interesa.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
c cgzauvijek_neregistrovani
22.05.2023. 14:42

sve super ali ako nema financiranja projekata kako da se radovi objavljuju

0
0