Abiznis

CG: Otkup jagnjadi od 27. avgusta

IzvorKako je saopšteno, proizvođačima iz Crne Gore omogućena je realizacija tržnih viškova jagnjadi po cijeni od 2,52 EUR po kilogramu (kg) žive mjere, uključujući uobičajni kalo do tri odsto po kg žive mjere.

“Isključivo će se otkupljivati jagnjad obilježena ušnim markicama i registrovana u bazi podataka crnogorske Veterinarske uprave”, precizirali su iz Ministarstva i dodali da se nakon isteka roka neće prihvatati zahtjevi proizvođača za interventnim otkupom.

Novac za otkup otkupljivačima će obezbijediti poslovne banke po povoljnim uslovima javila je MINA-BUSINESS.

Predstavnici Ministarstva su objasnili da će otkupom jagnjadi biti udovoljeno zahtjevima proizvođača koji zbog otežanih uslova, suše i nepovoljnih klimatskih prilika traže realizaciju svojih tržnih viškova.

U saopštenju Ministarstva se navodi da će nikšićka kompanija Goranović otkupljivati jagnjad sa područja Nikšića, Danilovgrada, Podgorice, dijela Pivske planine, Katunske nahije, a bjelopoljsko preduzeće Mesopromet sa područja Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, Pljevalja i Žabljaka.

Rožajska kompanije Gradina otkupljivaće jagnjad sa područja Andrijevice, Plava, Berana, Rožaja i Šavnika, dok će preduzeće Golijanin iz Budve otkupljivati jagnjeće meso sa područja Plužina i Pljevalja i Žabljaka.

Iz Ministarstva su naveli da penzioneri mogu očekivati isporuke ukupno do 18 hiljada komada jagnjadi, sukcesivno do kraja oktobra, po cijeni mesa od 4,3 EUR po kilogramu na osam rata bez kamate.

“Na taj način, u uslovima ekonomske krize, biće omogućeno da zainteresovani penzioneri dobiju po povoljnijim uslovima jagnjeće meso”, poručili su iz Ministarstva.

Cijelu aktivnost otkupa i realizacije tržnih viškova jagnjadi osim Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podržaće i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Savez penzionera.

Portal Analitika