Cetinje: U januaru 425 inficiranih i 590 oporavljenih

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u januaru su kontrolisali 337 osoba u samoizolaciji, koji su zatekli dvije osobe u kršenju mjera Instituta za javno zdravlje,pa će protiv njih u redovnom postupku biti podnijeta krivična prijava.


Cetinje: U januaru 425 inficiranih i 590 oporavljenih Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

U Prijestonici Cetinje u januaru je 425 osoba bilo inficirano koronavirusom. U istom mjesecu oporavilo se 590 osoba, dok je pet preminulo.

Iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti kovid-19, kako je napisano u saopštenju, precizirano je da je u kovid ambulanti Doma zdravlja Cetinje od 28. decembra 2020. do 1. februara 2021. pregledano 1.147 osoba.

U istom periodu na koronavirus testirane su 934 osobe, od kojih je njih 280 bilo pozitivno.

- Od početka godine na Internom kovid odjeljenju Opšte bolnice „Danilo I“ testirano je 50 pacijenata, od kojih je osam bilo pozitivno. Na liječenje su primljena ukupno 32 pacijenta, a preminula su dva. Na današnji dan na liječenju u kovid odjeljenju nalazi se 19 pacijenata, jedan je na respiratoru, troje na kiseoniku sa visokim protoku, a pet bez kiseonika. Tri pacijenta se nalaze na NIV, a sedam pacijenata na kiseoniku sa niskim protokom. Oporavljeno je 11 pacijenata - istaknuto je u saopštenju.

Na Pedijatriji Opšte bolnice „Danilo I“ su u toku januara testirana 32 pacijenta, od kojih je pet bilo pozitivno.

- Na odjeljenju Hirurgije od 26 testiranih pacijenata troje je bilo pozitivno, dok je odjeljenju Ginekologije testirano 17 pacijenata. U kovid odjeljenju, tokom prošle godine testirano je 387 pacijenata, od kojih je 61 bio pozitivan na koronavirus. Na ovom odjeljenju u toku 2020. godine je liječeno 97 pacijenata, a preminulo je njih 16 - saopštili su iz Prijestonice Cetinje.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u januaru su kontrolisali 337 osoba u samoizolaciji.

- Oni su prilikom kontrole saobraćaja zatekli dvije osobe u kršenju mjera Instituta za javno zdravlje, pa će protiv njih u redovnom postupku biti podnijeta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti - naglašeno je u saopštenju.

U saradnji sa Komunalnom policijom i Turističkom inspekcijom službenici OB Cetinje kontrolisali su 29 ugostiteljskih objekata, gdje nijesu zatečene nepravilnosti.

- Komunalna policija Prijestonice Cetinje u januaru izvršila je 40 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima i konstatovala da zaposleni i odgovorna lica poštuju propisanu mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski, da su postavljene pregrade od pleksiglasa, sredstva za dezinfekciju, određena mjesta za odlaganje korišćenih sredstava za dezinfekciju ruku, kao i da su na ulaznim vratima istaknute propisane mjere i ime odgovornog lica za njihovo sprovođenje - navedeno je u saopštenju.

U Komunalnoj policiji ocjenjuju i da građani na otvorenom slabo poštuju mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski, zbog čega su preventivno upozorili 255 građana.

U istom periodu Tržišna inspekcija obavila je 30 kontrola, a Inspekcija rada tri kontrole.

Portal Analitika