Društvo

„Dozvolili smo da zombiji izađu iz grobova i da stalno mašu nekim simbolima"

Cerović: Plan o velikoj Srbiji postoji odavno, ulaskom u EU smirujete tu neman

Crna Gora je „improvizovano društvo“ bez institucija i identiteta, koje nikada nije završilo domaći zadatak i stvorilo intelektualnu klasu, a koje poslednih par godina prolazi kroz unutrašnje transformacije koje izazivaju toksičan stres, upozorio je klinički psiholog i poslovni konsultant Radoje Cerović gostujući u serijalu Matice crnogorske Śednik četvrtkom.

Cerović: Plan o velikoj Srbiji postoji odavno, ulaskom u EU smirujete tu neman Foto: Screenshot Youtube
Portal AnalitikaIzvor

On je tom prilikom istakao i kako nacionalni plan u Crnoj Gori postoji samo unutar zaštite sopstvenog identiteta i kako je relativizacija nacionalizma, s kojom se suočavamo, strateška ideja. 

„Relativizacija nacionalizma u Crnoj Gori je strateška ideja. Nije jednak nacionalizam koji teži za osvajanjem druge države i nacionalizam koji je u okvirima patriotizma“, naveo je Cerović.

Govoreći o promjenama koje su uslijedile nakon 2019. godine, Cerović je naglasio da se crnogorsko društvo ne može mijenjati iznad sopstvenih sposobnosti.

„Ne možete da se mijenjate većom brzinom nego što ste sposobni. Svaka promjena je stresna. Mi posljednjih godina živimo neke unutrašnje transformacije koje izazivaju toksičan stres“, rekao je on. 

Cerović je upozorio da je nacionalni identitet „opasna stvar“ i da će nas identitetska politika odvesti do ćorsokaka ukoliko ne shvatimo vrijednost građanskog društva i meritokratije. 

„Plan o velikoj Srbiji postoji odavno, ali nije uopšte problem u tome nego u nezrelom društvu u kome to kao barut plane. Mi nismo uradili domaći zadatak da stvorimo intelektualnu klasu. Zdrava ljevica je tekovina Evrope. Mi to nikad nismo razvili. Mi zapravo nikad nismo ni shvatili šta je to i koliko je to važno. Poslije Drugog svjetskog rata smo mislili da smo pobijedili fašizam, ali posljednjih godina vidimo da nismo i da toga ima i kod nas i u Evropi. Mi se te hipoteke nećemo lako osloboditi, jer je to dio nas. Na političkim liderima je da daju prostor onima koji nisu takvi. Ulaskom u EU i integracijom u neka napredna razmišljanja smirujete tu neman“, istakao je on.

Govoreći o važnosti liderstva zasnovanog na zaslugama, Cerović je naglasio kako mi kao nacija nismo skloni meritokratiji.

„Mi to ne volimo. Mi uvijek idemo iz krajnosti u krajnost. U Crnoj Gori nizašta ne postoji kritična masa. Mi imamo strašan deficit ljudstva, a pritom smo strašno sujetni“, naveo je on.

Dodao je i kako, kao posljedica nesređenog društva, najvredniji ljudski kapital naše države ne ostaje u Crnoj Gori. 

„Mnoga djeca su otišla iz Crne Gore i u inostranstvu ostvarila važne stvari, a naša država nema pojma ko su ta djeca. Nekako smo jedva čekali da ti mozgovu odu kako bi ovdje napravili prostor za neke druge mozgove. Moja lična impresija je da dolazi do ekstremizacije i da naš najbolji ljudski kapital ne ostaje ovdje nego ide negdje drugo“, kazao je Cerović.

Naglasio je da se država kreće u pogrešnom pravcu, da je mržnja, kojom se hrane ekstremistički pokreti, moćna i da se ono što se događalo 90-ih godina linerano događa i sada.

„Dozvolili smo da zombiji izađu iz grobova i da stalno mašu nekim simbolima. Teren za sve ovo je pripremao i DPS. Neko je 30 godina morao da radi više nego jednu pogrešnu stvar da bi smo mi danas ovo imali“, kazao je Cerović.

Objasnio je i da je moć koju ima žena ogromna, te da se zato svi patrijarhalni i klerikalni režimi boje moći žena i trude da im ograniče prava da se čuju.

„ Mi ćemo vrlo brzo imati višak muškaraca u društvu zbog selektivnih abortusa. Kad god smo u istoriji imali disbalans u korist žena imali smo i veliki ekonomski i svaki drugi napredak. Disbalans u korist muškaraca nismo imali nikad i ne znamo šta to sa sobom nosi, ali sve ukazuje na to da će to biti katastrofalno“,naveo je on.

Kada je riječ o psihologiji, Cerović je podsjetio da ta profesija u Crnoj Gori još nije uređena zakonom i da samim tim svako može da bude psihoterapeut iako to nije.

Rekao je i da je pandemija korona virusa na mentalno zdravlje ljudi uticala daleko više nego što je i sam očekivao.

Cerović je iznio i nevjerovatan podatak da je Crna Gora jedna od država s najvišom stopom samoubistava u svijetu, da smo trenutno na 12 ili 13 mjestu i da nam to, kako je rekao, nije jedan od najgorih plasmana. 

„Ali mi već godinama ne uspijevamo da shvatamo da je to tako“; zaključio je Cerović.

Portal Analitika