Svijet

Centralnoafrička Republika: Evropljaninu prijeti doživotni prinudni rad, optužuju ga za podršku državnom udaru

Vlasti Centralnoafričke republike su humanitarnog radnika, konsultanta američke nevladine organizacije FHI360, optužile da je bio u komunikaciji sa oružanim grupama koje planiraju državni udar.

Centralnoafrička Republika: Evropljaninu prijeti doživotni prinudni rad, optužuju ga za podršku državnom udaru Foto: AFP
Portal AnalitikaIzvor

Martin Džozef Figeira, državljanin Belgije i Portugala, sa različitim imenima u pasošima, uhapšen prošlog mjeseca, optužen je za terorizam i podrivanje državne bezbjednosti, saopštilo je danas tužilaštvo. Prijeti mu doživotna kazna prinudnog rada.

Tužilaštvo je navelo da je imao ugovore sa vođama oružanih grupa kojima je davao novac, oružje i informacije o položajima Centralnoafričkih oružanih snaga.

Figeira je takođe navodno „branio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i hvalio naoružane grupe, ohrabrujući ih da stvore međunarodni teroristički ogranak kao što je Islamska država“, dodaje se u saopštenju.

Figeira je prošlog mjeseca uhapšen u Zemiou, gradu na jugoistoku Centralnoafričke Republik.e koji je više od decenije u borbama lokalnih etničkih milicija i antivladinih pobunjenika. Poslije hapšenja Figeire, vojska je poslata u Zemio.

Vlasti su upozorile strane radnike nevladinih organizacija da ne učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost ili će se suočiti s pravnim posljedicama.

Centralnoafrička Republika je u sukobu od 2013. godine, kada su pretežno muslimanski pobunjenici preuzeli vlast i na silu smenili predsjednika Fransoa Bozizea. Mirovni sporazum iz 2019. doveo je do smanjenja borbi, ali je šest od 14 naoružanih grupa napustilo sporazum.

Mirovna misija UN i trupe Ruande su raspoređeni u Centralnoafričkoj Republici kako bi pokušali da smire nasilje i zaštite civile.

Portal Analitika