Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • CeMI: DIK da omogući akreditovanim posmatračima izbornog procesa uvid u potpise podrške izbornim listama

"Praksa promijenjena tokom predsjedničkih izbora"

CeMI: DIK da omogući akreditovanim posmatračima izbornog procesa uvid u potpise podrške izbornim listama

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da u susret predstojećim parlamentarnim izborima postupi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i međunarodnim standardima i da donese odluku kojom će se akreditovanim posmatračima izbornog procesa odobriti uvid u potpise podrške izbornim listama.

CeMI: DIK da omogući akreditovanim posmatračima izbornog procesa uvid u potpise podrške izbornim listama Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prethodno održanih predsjedničkih izbora, kako navode, DIK je promijenila praksu koja je bila uobičajena u prethodnim izbornim ciklusima da akreditovanim posmatračima omogući uvid u potpise podrške kandidatima za predsjednika.

„Komisija je ovaj stav obrazložila negativnim mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja nije uzela u obzir posebna prava posmatrača tokom izbora, a koja su propisana, ne samo Zakonom o izboru odbornika i poslanika, već i u nekoliko međunarodnih instrumenata, uključujući Kopenhagenski dokument i Smjernice o međunarodno priznatom statusu međunarodnih posmatrača objavljene od strane Venecijanske komisije“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Simonović iz CeMI-ja .

Pojašnjava se da se u pomenutim dokumentima navodi da bi izbornim posmatračima trebalo pružiti najširu moguću priliku da učestvuju u procesu posmatranja izbora.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 16:59

Bravo! Podrska!

2
0