Politika

CDT: Ispunjavanje političkih kriterijuma EU – demokratija bez institucija

Dosadašnja politika Evropske unije imala je ograničeni uticaj na vladavinu prava u državama Zapadnog Balkana, a pored formalnog ispunjavanja postavljenih zadataka i postepenog usklađivanja s pravnom tekovinom EU, postalo je očigledno da se ne ostvaruju željeni efekti, da države regiona stagniraju, pa čak i nazaduju na polju demokratizacije, saopštila je danas zamjenica direktora Centra za demokratsku tranziciju Biljana Papović.

CDT: Ispunjavanje političkih kriterijuma EU – demokratija bez institucija Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

To je, rekla je, zaključak analize o ispunjavanju političkih kriterijuma EU u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji koja je rezimirala 20 publikacija objavljenih u prethodnim mjesecima u ovim zemljama i blizu stotinu intervjua sa ekspertima.

“Publikacija “Demokratija bez institucija vol. 2”, pripremljena u okviru projekta podržanog od strane ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju, je od danas dostupna građanima i građankama regiona. Naše istraživanje je pokazalo da su pregovori u okviru poglavlja rezultirali brojnim izmjenama propisa, institucija i procedura, ali to nije dovelo do osnaživanja demokratskih institucija i održivih demokratskih praksi. Ni u jednoj od država Zapadnog Balkana nije ostvarena ravnoteža vlasti, već je izvršna vlast zadržala dominaciju nad parlamentima i pravosuđem”, ukazuje Papović.

Kako dodaje, uzemljama Zapadnog Balkana izborni procesi su, po pravilu, izvor novih političkih tenzija.

“Legitimitet takvih izbornih procesa dalje proizvodi narušeni legitimitet svih institucija i procesa koji iz njih proističu. U proteklom periodu u zemljama regiona, nije došlo do željenih promjena zakonodavnog i institucionalnog okvira, niti do bitnijih unapređenja institucija zaduženih za izbore. Zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje i sumnje u nezakonito finansiranje partija i kampanja nastavljaju da opterećuju izborne procese i generišu nepovjerenje građana u izbore”, naglašava zamjenica direktora CDT-a.

Ističe da su i pravosudne reforme u svim zemljama usmjerene na usvajanje strateških dokumenata i zakona koji nikako da nas približe cilju – depolitizovanom i nezavisnom pravosuđu.

“Uprkos pozitivno ocijenjenim zakonodavnim reformama, pravosuđe u praksi nije zaštićeno od političkih uticaja, niti od uticaja zakonodavne i izvršne vlasti. Ovo posebno dolazi do izražaja prilikom izbora i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, koje prate optužbe za pristrasnost, konflikt interesa, nedosljednu primjenu zakonskih kriterijuma. Povjerenje javnosti u pravosuđe slabi i zahvaljujući aferama vezanim za sami vrh pravosudne vlasti”, precizira Papović.

Ukazuje da su zarobljena država, endemska korupcija, korupcija kao način života, korupcija u svim porama društva – samo neke od sintagmi kojima organizacije civilnog društva, analitičari, ali i međunarodne organizacije sve češće opisuju stanje u državama Zapadnog Balkana.

“Nacionalne vlasti nemaju dovoljno dobar odgovor na ove kritičke ocjene. Nema stvarne politične odlučnosti za sprovođenje reformi. Unaprijeđeni zakoni donose se pod pritiskom međunarodne zajednice, ali se suštinski ne sprovode. Represivni odgovor na korupciju i organizovani kriminal ima jednako loše rezultate”, pojašnjava Papović.

Prema njenim riječima, proces reforme javne uprave u čitavom regionu već dugo traje, a rezultati su jedva vidljivi iz ugla građana.

“Ambiciozne strategije, zakoni i projekti još ne utiču na rješavanje najvećih problema javne administracije. Javnu upravu u državama Zapadnog Balkana karakterišu podložnost političkom uticaju, nepotizam, klijentelizam i partijsko zapošljavanje, dok sve zemlje nastavljaju da pate od viška zaposlenih u upravi, uz istovremeni nedostatak stručnih kadrova”, poručuje Papović.

Kako kaže, ambijent za djelovanje medija ni u jednoj od analiziranih država nije ni blizu zadovoljavajućeg nivoa.

“Neki od ključnih problema koje dijele sve zemlje regiona su neuređeno tržište, neadekvatna regulacija, slaba ili nepostojeća samoregulacija, politički uticaji na medije i nebezbjedno okruženje za novinare”, konstatuje ona.

Sve se države, ističe, suočavaju i sa problemom širenja dezinformacija i propagande, bilo iz političkih ili iz ekonomskih razloga, a nijedna nema funkcionalne mehanizme da se ovim pojavama suprotstavi na demokratski način.

“Ove probleme su počeli prepoznavati i građani Zapadnog Balkana. Vjera u evropski projekat se umanjuje, budući da je postalo jasno da je članstvo još daleko, a proces ne donosi promjene važne za živote građana. Evropski uticaj u regionu je u posljednjih nekoliko godina oslabio, a nacionalističke političke elite su iskoristile taj period za vraćanje staroj retorici i podizanju regionalnih tenzija”, zaključuje Papović.

Portal Analitika