Društvo

CDPR povodom 8. marta organizuje mamografiju dojki za zainteresovane žene

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) povodom 8. marta - Dana žena organizuje mamografiju dojki na najnovijem trodimenzionalnom mamografu za žene koje su zainteresovane.

CDPR povodom 8. marta  organizuje mamografiju dojki za zainteresovane žene Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

“Osim navedenog povoda, normalno je da sve žene u cilju prevencije i očuvanja zdravlja u određenom vremenskom periodu vode računa o svojim dojkama kontrolišući ih samopregledom, kontrolom kod svog izabranog ljekara, posjetom specijalisti, snimanjem ultrazvukom ili mamografijom”, navode u saopštenju. 

Iz tog razloga podsjećaju da se u Crnoj Gori posljednjih godina, svake godine registruje preko 400 novooboljelih od kancera dojke, dok broj umrlih godišnje prelazi 100. 

“Posljednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori tako je godišnje umiralo između 60 i 100 osoba. Najviše u ovom stoljeću po Statističkom godišnjaku Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) koji je izlazio do 2013. godine su 104 osobe koje su umrle od kancera dojke prije desetak godina, dok neki najnoviji nezvanični podaci govore da su prije dvije godine umrle 123 osobe. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom stoljeću je bilo 2003. godine, a to su 62 osobe.

Po ko zna koji put ponavljamo najznačajnije, a to je i preporuka CDPR-a: Rano otkriti kancer dojke je daleko najbolja šansa za izlječenje! Za zainteresovane žene koje se prve jave večeras u 18 sati na broj telefona CDPR-a 069 530 666, obezbijeđeno je 10 besplatnih mamografija i 10 mamografija sa 50 odsto popusta”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika