Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Čarapić podržao predlog italijanske desnice: Prvo zajednica srpskih opština, pa prijem Kosova u Savjet Evrope

Čarapić podržao predlog italijanske desnice: Prvo zajednica srpskih opština, pa prijem Kosova u Savjet Evrope

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, podržao je, uoči glasanja u Savjetu Evrope, amandman sedam poslanika italijanske desnice, koji podrazumijeva prvo ispunjenje uslova oko zajednice srpskih opština, pa tek nakon toga prijem Kosova u Savjet Evrope.

Čarapić podržao predlog italijanske desnice: Prvo zajednica srpskih opština, pa prijem Kosova u Savjet Evrope Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Amandmanom poslanika iz Italije, među kojima su uglavnom bili oni iz desničarske partije Fratelli d'Italia Đorđe Meloni, prijem Kosova u Savjet Evrope odlaže se do formiranja Zajednice srpskih opština.

To je obaveza Vlade Kosova koja proizilazi na osnovu sporazuma iz Brisela i Ohrida, koji su usaglašeni između Kosova i Srbije, uz podršku EU.

No, taj amandman nije dobio dovoljnu podršku.

Čarapić istovremeno nije za amandman delegacije Srbije na Mišljenje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjet Evrope, kojima se predlaže Savjetu Evrope da Kosovo ne bude primljeno u članstvo ove organizacije.

"Crna Gora je priznala Kosovo kao državu i to se neće promijeniti, ali kao što i Crna Gora mora da ispuni jako zahtjevne uslove za ulazak u EU, tako očekujemo i od Kosova da ispuni uslove za ulazak u Savjet Evrope, u korist svih žitelja Kosova", zaključio je Čarapić.Portal Analitika